Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Milika Ašanin izjavio je danas da se trend povećanja pregleda u kovid ambulantama u Beogradu povećao za 60 odsto, da pacijenti stalno stižu i da je sistem prenapregnut.

Ašanin je za RTS istakao da će se za dve nedelje videti ishodi trgovačkog „crnog petka“ u tržnim centrima.

„Pacijenti stalno pristižu, čeka se da se isprazni neki krevet. Situacija i u gradu i u zdravstvenim ustanovama je prenapregnuta. Poslednjih nedelja u kovid ambulantama trend u Beogradu povećan je za 60 odsto. Imali smo tokom dana u kovid ambulantama oko 3.500, a sada ih bude i 6.200“, naveo je Ašanin.

Povezane vesti:

On je rekao da su četiri klinike KCS-a u kovid režimu i da se sve čini da se prošire kapaciteti.

„Svaki pacijent koji zahteva hospitalno lečenje, dobije krevet. Tri klinike sa Infektivnom su u kovid sistemu. Mi smo pre dva dana uspeli da proširimo kapacitete intenzivne nege sa deset kreveta i deset respiratora na Klinici za grudnu hirurgiju. Za nepuna dva sata smo popunili te krevete“, kazao je Ašanin.

Dodaje da je blokiran prijem u trijažne ambulante.

„Mi danima pregledamo na Infektivnoj klinici oko 400 pacijenata, tokom noći stotinak. Među njima ima i onih koji nisu možda ni prošli kovid ambulante. Svi oni koji imaju simptome, treba da idu u kovid ambulante. Molim u kovid ambulantama da te pacijente do kraja obrade, da im se uradi dijagnostiika i da se tek onda šalju u prijemno-trijažne centre, inače ćemo imati zastoje“, istakao je Ašanin.

U ovom trenutku se, navodi, 280 lekara KCS-a bavi kovid pacijentima, kao i oko 580 medicnskih sestara.

„Mi smo uz VMA jedina nekovid zdravstvena ustanova. Primamo sve bolesnike – hitna i urgentna stanja i hronične bolesnike. Morali smo da redukujemo, ali to vršimo planski. Ostavili smo određeni broj termina u Poliklinici da građani i dalje mogu negde da budu pregledani. Ostavili smo 10.000 termina za prve pregleda. U ovom momentu, uz ogromne napore, ipak uspevamo da zadovoljimo dosta dobro potrebe građana“, napomenuo je Ašanin.

Ističe da je bitno da što će se uskoro otvoriti bonica u Batajnici koja će organizaciono pripadati KCS-u.

„Tu će biti veliki broj kreveta u jedinicama intenzivne i poluintenzivne nege. Raspisali smo konkurs za 252 doktora medicine ili specijalista, javilo se oko 400, a raspisali smo konkurs i za 100 medicinskih sestara i tehničara, a javilo se na konkurs oko 300“, zaključio je Ašanin.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar