Mame preduzetnice, mama preduzetnica
Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je trudnicama i majkama preduzetnicama da će od 1. januara ili 1. marta imati ista prava koje imaju žene koje rade na ugovorima o radu, a to znači – naknadu za trudničko odsustvo od 100 odsto, garantovanu naknadu u visini republičkog minimalca u prva tri meseca, da otac može preuzeti brigu o detetu posle trećeg meseca, plaćene poreze i doprinose i dve godine porodiljskog za treće i svako naredno dete. Predsednica udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura kaže za Nova.rs da je ovo udruženje pre nekoliko dana predalo predloge izmena i dopuna zakona koji će poboljšati život žena koje samostalno obavljaju delatnost i žele da postanu i majke.

„Predali smo predloge izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim tražimo da se nadoknada za trudničko bolovanje za žene koje su preduzetnice, poveća sa sadašnjih 50 odsto na 100 odsto i to je ono prvo što je predsednik izjavio. Sadašnjim propisima, žene koje samostalno obavljaju delatnost, čak i ako imaju potrebe da održavaju trudnoću i da budu kod kuće, primaju 50 odsto nadoknade“, ističe Macura.

Macura kaže da preduzetnice nemaju mogućnost da porodiljsko odsustvo prenesu na svoje partnere dok žene koje su zaposlene na ugovoru o radu imaju tu mogućnost i koriste povremeno tu opciju.

„Zato je potrebno izmeniti zakon da, nakon što beba napuni 3 meseca, majka preduzetnica može na svog partnera da prenese odsustvo sa posla. Što se tiče plaćenih poreza i doprinosa, nisam sigurna kako može istog momenta da se usvoji, zato što to ipak zahteva određena sredstva iz budžeta, a budžet je nedavno usvojen, tako da, deluje mi da će to biti kasnije usvojeno. To je izmena Zakona o doprinosima na obavezno socijalno osiguranje“.

Pročitajte još:

Naša sagovornica ističe da garantovana nadoknada u visini republičkog minimalca u prva tri meseca treba da važi i za preduzetnice.

„Žene koje su zaposlene kod poslodavca po odluci Ustavnog suda, proces koji je takođe pokrenulo naše udruženje i pozitivno je rešeno, one danas primaju nadoknadu najmanje u visini republičkog minimalca prva tri meseca tokom porodiljskog odsustva. Mi predlažemo izmene Zakona kojima bi se sve to odnosilo i na preduzetnice, ali i na žene sa fleksibilnim ugovorima. Suština je da izjednačimo uslove za sve žene, da budu sve majke u istoj poziciji. Poslednji zahtev je da preduzetnice imaju pravo da izostaju sa posla najmanje dve godine ukoliko rode treće i svako sledeće dete. Srž problema je što za preduzetnice postoji poseban način obračuna u posebnom delu zakona, te one u stvari svoje odsustvo sa posla koriste od trenutka kad se porode pa narednih godinu dana, ali nemaju podeljen taj period na porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta. Kod njih mora da se pronađe neki drugi model izmene zakona. Po nama, najbolje rešenje je da se odredi vremenski period, vremenska skala. Dakle, do tri meseca bebibog života da može da ima pravo na garantovanu nadoknadu kao i one majke koje imaju ugovor o radu, ali i posle ta tri meseca da ima ista prava, među kojima je recimo ono da na svog partnera mogu preneti odsustvo sa posla radi nege deteta“, ističe naša sagovornica.

BONUS VIDEO: Tatjana Macura – UDRUŽENJE MAME SU ZAKON

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar