Bratislav Gašić Foto: Milos Tesic/ATAImages

Strukovno udruženje policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs" uputilo je otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Ovo pismo prenosimo u celosti:

„Poštovani gospodine Gašiću,

Strukovno udruženje policije podržava Vaš stav o poštovanju propisa u vezi sa korišćenjem posebnih svetlosnih i zvučnih signala vozila sa prvenstvom prolaza i vozila pod pratnjom, kao i gest obilaska pojedinih kancelarija u MUP, ali smatra da trenutno u MUP ima mnogo bitnijih i neophodnijih stavova da se zauzmu i problema da se reše ili bar da se započne njihovo rešavanje.

Ovakav dnevni marketing je već viđen i nismo uopšte iznenađeni, ali smatramo da ste Vi neko od koga se očekuju konkretni potezi i izražavamo nadu da nećete kao i neki prethodnici zanemarivati suštinske decenijske probleme u MUP.

Pročitajte još:

Uvaženi ministre, bojimo se da Vam vaši najbliži saradnici neće ukazati na objektivno stanje i suštinske probleme u MUP, jer im je bitnije da Vam se dodvore nego da se uhvate ukoštac sa realnošću i problematikom, stoga ćemo se drznuti da Vam ukažemo na stvari od strateškog značaja, a koje su u delokrugu Vama poverenih ovlašćenja i nadležnosti.

Da li su Vas saradnici upoznali sa nenamenskim trošenjem sredstava u okviru MUP, da li su Vam preneli da samo novčane kazne i penali po rešavanju sudova iznose 1.194.264.000,00 dinara od januara do septembra 2022. godine, odnosno da su godišnje cifre iz godine u godinu oko 15 miliona evra? To je samo jedna stavka troškova koje bi se mogle izbeći da postoji odgovornost i kontrola bahatih rukovodioca koji usled proizvoljnosti u odlučivanju radno pravnih odnosa izlažu MUP navedenim troškovima svake godine! Neujednačena je praksa postupanja u organizacionim jedinicama u Direkciji policije, ne rukovodi se primcipima dobrog domaćina prema ljudstvu, opremi i odlučivanju u radano pravnim odnosima i dr.

Podsećamo Vas da se policija nažalost i dalje ni posle više od dva veka, nije izborila za struku, da je evidentna instrumentalizacija policije, nepotizma i kronizma kao praksa prilikom raspoređivanja i unapređivanja u službi, potom marginalizacija stručnih kadrova kao i slabljenje morala i operativnosti policajaca, te sve negativniji stav javnog mnjenja i gubljenje poverenja građana u državne organe i institucije pa i policije kao takve.

Neophodno je da se izvrši profesionalizacija policije, lustracija određenih službenika a da se policijska profesija izbori za svoju struku u formalnom smislu, kako bi isključivo stručan i obučen kadar sa adekvatnim obrazovnim profilima, stručnim, akademskim i naučnim zvanjima obavljao policijsku profesiju.

Apelujemo na Vas da se u Pravilniku o sistematizaciji za radna mesta propiše pored naučnih polja i naučna oblast odnosno obrazovni profil, stručni akademski i naučni naziv. Na ovaj način ćete pokazati iskrenu nameru da budete prvi ministar unutrašnjih poslova koji je zaista unapredio službu u pogledu struke i kadrova što će dugoročno rezultirati profesionalizmu, stručnosti, obučenosti i spremnosti policije da odgovori svim savremenim trendovima i pojavama ugrožavanja javnog poretka, građana i same vrednosti koje policija štiti i u cilju zbog kojeg je i formirana.

Strukovno udruženje policije nije opozicija u MUP već organizacija njenih zaposlenih na koju svaki ministar i rukovodilac koji rade u javnom interesu, interesu ministartva i njenih zaposlenih kao i do sada mogu da računaju i da se uzdaju, koja želi partnerski odnos i korespondeciju sa MUP koja se zasniva na principima međusobnog poštovanja, uvažavanja i saradnje u krajnjem zajedničkom zadatku ostvarivanja ciljeva MUP.“

BONUS VIDEO Bratislav Gašić eskivirao nezgodna pitanja novinara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare