Bivši direktor BIA Bratislav Gašić novi je ministar policije, ali tu nije kraj neobjašnjivim odlukama aktuelne vlasti. Čovek koji je svojevremeno praktično “izbačen” iz vlade zbog seksističke izjave da “voli novinarke koje kleče”, izabran je ni manje ni više nego za člana Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Ovakva odluka je prema mišljenju narodnih poslanica, novinarki i organizacija koji se bave pravima žena najblaže rečeno skandalozna i uvredljiva, ali je i svojevrsan odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sve kritike u vezi s Gašićevim povratkom u vladu. To bi bilo jedno vrlo kratko i jednostavno - “pa šta”...

S odlaskom bivše ministarke energetike Zorane Mihalović iz Vlade Srbije, došlo je i do promena u Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost na čijem je čelu bila godinama. Na njeno mesto došla je ministarka kulture Maja Gojković, a ono što je posebno zaparalo uši jeste vest o tome da član postaje upravo Bratislav Gašić.

Da podsetimo, reč je o istom čoveku koji je 2015. godine izrekao onu sad već čuvenu rečenicu “volim novinarke koje ovako lako kleknu“, na račun novinarke u Trsteniku koja je čučnula kako ne bi smetala snimateljima.

Poslanici Skupštine Srbije su ga upravo zbog ovoga smenili sa mesta ministra odbrane početkom februara 2016. godine i to na predlog tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Do kraja maja 2017. godine, Gašić nije imao neku istaknutu funkciju, a onda je izabran za direktora Bezbednosno-informative agencije (BIA), u kojoj je bio do nedavno, do izbora nove Vlade Srbije, kada je preuzeo funkciju ministra policije.

A evo sad će se, gle čuda, baviti i pitanjima rodne ravnopravnosti…

Reagovale su brojne organizacije koje se bave pravima žena, a nisu ostale neme ni žene u srpskom parlamentu. Dve članice skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova za novine “Nova” kažu da je ova odluka skandalozna.

Uvredljivo za žene

Poslanica sa liste Ujedinjenih Marija Lukić kaže da se nastavlja kontinuitet loših odluka vlasti koje nemaju za cilj bolji odnos prema ženama.

Marija Lukić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost predstavlja nacionalni koordinacioni mehanizam za pitanja rodne ravnopravnosti i ima mandat da koordinira rad organa državne uprave i drugih institucija u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti i položaja žena i muškaraca u Republici Srbiji. Кoliko god da nemam predrasuda, zaista ne vidim gospodina Gašića u toj ulozi, iako je isti na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova i da nema reputaciju koju ima zbog izjava zbog kojih je ranije bio i smenjen, bio bi od velike pomoći, kažem, kako integritom tako i autoritetom. Ovako, nastavlja se kontinuitet loših odluka, koje nemaju za cilj bolji odnos države prema ženama i izgradnju poverenja u institucije, već potpuno suprotno”, kaže Lukić za novine “Nova”.

Sličnog je mišljenja i poslanica Zeleno-levog kluba Ne davimo Beograd – Moramo Biljana Đorđević.

Biljana Đorđević Foto:FoNet/Milica Vučković

“To je skandalozno, zaista. To telo je bilo nekako vezano za Zoranu Mihajlović, pa je bilo pod velikim znakom pitanja na koji će način nastaviti sa radom, da li će to biti samo formalno. Sad mi se zaista čini da i jeste samo formalno popunjeno, a izborom Gašića za člana, sve je postalo i uvredljivo za žene. Način na koji se ovaj režim bavi rodnom ravnopravnošću je veoma površan, a ovaj slučaj to i dokazuje. Gašić bi u najmanju ruku trebalo da se izvini i da makar pokuša da nas ubedi u to da je iz te epizode nešto naučio”, navodi Đorđević za Novu.

Ciljana provokacija

Poslanica i zamenica predsednika DS Dragana Rakić za novine „Nova“ kaže da je svima u Srbiji jasno da je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, kao i sama Vlada koja je formirala to telo, samo jedna najobičnija fasada demokratije i simulacija normalnog uređenog društva.

Marinika Tepić, Borko Stefanović, Dragana Rakić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Zato su potpuno nebitna kadrovska rešenja na određenim pozicijama, jer ti ljudi se neće ni o čemu pitati, niti će samostalno donositi odluke. Aleksandar Vučić je taj koji donosi sve odluke u ovoj državi i on svoje poslušnike raspoređuje no raznim mestima u Vladi i državnoj administraciji. Prilikom tog raspoređivanja važi samo jedno pravilo – što veći poslušnik i klimoglavac to viša pozicija u državnoj hijerarhiji. Ne isključujem mogućnost da ovako apsurdna kadrovska rešenja kao što je imenovanje autora skandalozne i seksističke izjave „volim novinarke koje lako kleknu“ Bratislava Gašića za ministra i člana Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost – imaju samo jedan cilj – da ciljano iritiraju i provociraju ljude koji ne pristaju na abnormalnosti u našoj svakodnevici.

Milostivi Vučić

Novinarka Biljana Lukić smatra da je postavljenje Gašića u ovo koordinaciono telo zapravo poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da mu neće javno mnjenje birati funkcionere.

Biljana Lukić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Ne mislim da je Gašić gori od ostalih SNS članova, niti od njiihovog Šefa, jedina razlika je što je njegova seksistička izjava snimljena. Pa mi nije iznenađenje što je postavljen u odbor za rodnu ravnopravnost, puka forma, kao i ostala skupštinska tela, nisam primetila da je taj odbor uradio nešto dobro ni u vreme mandata Zorane Mihajlović”, kaže Lukić i zaključuje:

“A Gašićevo postavljenje je poruka Aleksandra Vučića, ono njegovo „pa, šta!“, neće mu javno mnjenje birati državne funkcionere pored njega živog. Ionako, ako bude bilo kakvog poboljšanja zakonskih regulativa ili prakse u vezi rodne ravnopravnosti (ili bilo čega drugog) biće zato što je on milostiv i brine o nama, a ne zbog tamo nekih odbora”.

BONUS VIDEO: Ministar Gašić voli kada novinarke lepo kleknu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare