Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Zadužbina Miodraga Kostića otvoriće prvi centar za istraživanje i popularizaciju nauke u Srbiji - Palatu nauke, u koji će uložiti 25 miliona evra, a koji će u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu dobiti 19 istraživačkih centara, najavljeno je u ponedeljak na predstavljanju projekta.

Palata nauke je, kako je istaknuto na svečanosti, najveće izdvajanje u novijoj istoriji zadužbinarstva u Srbiji, a pored toga što će biti prvi centar ove vrste u zemlji, biće i najveći u širem regionu, sa prostorom od 5.500 metara kvadratnih.

U jednom delu odvijaće se naučno-istraživačke aktivnosti i pomerati granice u oblasti elektrotehnike, računarstva i softverskog inženjerstva, dok će u drugom delu biti smešteni brojni edukativni i interaktivni eksponati i sadržaji namenjeni popularizaciji nauke, posebno za decu i mlade.

Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Govoreći na predstavljanju zadužbine svog oca, Aleksandar Kostić, član Upravnog odbora, istakao je važnost podrške srpskoj nauci i mladim naučnicima.

„Ponosan sam što pozicioniramo nauku kao pokretačku snagu razvoja društva. Želja Miodraga Kostića je da Palata nauke pruži priliku novoj generaciji mladih naučnika da karijere grade u svojoj zemlji, a da im omogućimo da ovde rade u vrhunskim uslovima i kreativnom prostoru, kao u najboljim svetskim naučnim centrima, jer su upravo oni budući lideri naučno-tehnološkog napretka Srbije“, kazao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Kostić je rekao da će Palata nauke biti mesto „koje spaja radoznalost i strast za znanjem i slavi sposobnost ljudskog uma da stvara, otkrije i istraži“.

Strateški značaj ovog projekta istakla je i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović.

„Vlada Republike Srbije prepoznaje važnost ulaganja u nauku i radi na tome da Srbija zaista postane zemlja nauke, zemlja inovacija. Međutim, neophodno je i da se privatni sektor više uključi u ovaj proces“, kazala je ona.

Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Ocenila je i da je uspostavljanje Palate nauke veliki korak za domaću naučnu zajednicu i dokaz koliko značajan doprinos privrede može biti.

„Zadužbinarstvo u Srbiji ima bogatu i dugu tradiciju, i bilo je ključno za razvoj nauke i inovacija. Zato, ovo nije samo investicija u objekte, infrastrukturu i tehnologiju. Ovo je investicija u naše ljude. Naše najmlađe, naše mlade talente, istraživače i inovatore. Palata nauke će, uverena sam, biti jedan od katalizatora za razvoj nauke i inovacija i komunikacije sa građanima o ovim temama u našoj zemlji“, istakla je Begović.

Na skupu je predstavljena uspostavljena saradnja sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, čiji će profesori voditi 19 istraživačkih centara u Palati nauke.

Zadužbina Miodraga Kostića, kako je naglašeno, obezbediće njima i njihovim studentima najbolje uslove i opremu za rad.

Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

O važnosti ovih centara govorio je dekan Elektrotehničkog fakulteta Dejan Gvozdić.

„Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu ukazana je velika čast time što je prepoznat kao institucija koja se na najbolji način može programski uklopiti i svojim renomeom doprineti projektu Palate nauke. Kao najstarija i najistaknutija obrazovna i naučno-istraživačka institucija u oblasti elektrotehnike, računarstva i softverskog inženjerstva u Srbiji, fakultet će pristupiti ovom projektu sa maksimalnom odgovornošću i željom da opravda ukazano poverenje“, kazao je Gvozdić.

On je uveren da će projekti i aktivnosti laboratorija dati značajan doprinos naučno-popularnim, obrazovnim i naučno-stručnim sadržajima Palate nauke i podizanju svesti o važnosti visoko-tehnoloških istraživanja u unapređenju kvaliteta života, životne sredine i društva u celini.

Zadužbina Miodraga Kostića, Palta nauke, biće smeštena u centru Beograda, na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, u zgradi koja datira iz 1924. godine, a koja se trenutno renovira.

BONUS VIDEO: Saznanja 21. veka – čuda koja menjaju svet kakav poznajemo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare