Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prekršajni sud u Beogradu pokrenuo je 26. novembra prošle godine postupak protiv v.d. direktora Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) Filipa Radovića, reagujući na zahtev Državne revizorske agencije. Postupak je pokrenut zbog, kako je DRI utvrdila, nenamenskog trošenja novca.

Pokret „Tvrđava“ doša je u posed odgovara koji je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović poslao Prekršajnom sudu u Beogradu, nakon što je 1. decembra obavešten o pokretanju prekršajnog postupka.

U pomenutom dokumentu vidi se da je Državna revizorska institucija (DRI) još 24.maja 2018. godine poslala zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, što znači da je Prekršajnom sudu trebalo više od dve i po godine da reaguje.

Povezane vesti:

DRI je, naime, još tokom kontrole u 2015. i 2016. godini utvrdila da je Agencija za zaštitu životne sredine napravila niz prekršaja u toku sprovođenja javnih nabavki.

U odgovoru Prekršajnom sudu Radović uglavnom potencira da je postupak zastareo kao i da DRI nije nadležna da bez komunikacije sa Upravom za javne nabavke traži pokretanje postupka.

Nikola Kolja Krstić iz pokreta “Tvrđava”, koji je ovaj dokument objavio na društvenim mrežama, kaže za Nova.rs kako je Radoviću već isteklo v. d. stanje u Agenciji i da nakon svega što se u poslenje vreme izdešavalo ne bi ni trebalo da bude produženo.

„Zahtevamo smenu direktora Radovića i vraćanje na posao smenjenog načelnika Milenka Jovanovića“, naveo je Kristić.

Podsećamo, Radović je u poslednjih mesec dana došao u žižu javnosti nakon što je pokrenuo disciplinski postupak protiv dugogodišnjeg načelnika Odeljenja za zaštitu vazduha Milenka Jovanovića, nakon kog je Jovanović otpušten.

Postupak koji se vodio protiv Jovanovića obeležio je niz apsurda. Između ostalog mu je naloženo da se o optužbama izjasni za manje od 24 sata, a to što mu je bez ikakvog naloga isključen službeni mobilni telefon i mejl adresa, nije se računalo kao mobing, već kao legitimna najava  disciplinskog postupka.

Povezane vesti:

Osim toga, kao jedan od razloga za otkaz navedeno je da su stanice za merenje kvaliteta vazduha “nedopustivo zapuštene”, što je u suprotnosti sa činjenicom da je u toku proteke tri godine, koliko je Jovanović bio načelnik odeljenja za kvalitet vazduha, praćenje vazduha u Srbiji značajno unapređeno.

Jovanović smatra da pravi razlog za njegov otkaz leži u tome što se suprotstavio direktoru Agencije zbog menjanja kriterijuma za ocenu kvaliteta vazduha.

Nevladine organizacije su još početkom decembra upozorile javnost da je Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije nedavno, bez najave i objašnjenja u javnosti, promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha i to tako da se vazduh koji je, na primer, do sada bio ocenjivan kao „zagađen“, od sada ocenjuje kao „prihvatljiv“.

Nezadovoljni građani, predvođeni grupom Eko straža, juče su organizovali protest u toku kog su ispred zgrade Vlade ostavili zahteve za usvajanje mera protiv zagađenja vazduha i adekvatnog informisanja javnosti o tom problemu koji ugrožava zdravlje i živote.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare