Aleksinac Foto:N1

Opština Aleksinac treću godinu zaredom isplatila je funkcionerima i radnicima Opšinske uprave takozvanu solidarnu pomoć.

AUTOR teksta: diplomirani ekonomista u penziji Saša Milikić

Naime, prethodne dve godine isplaćivano je 40.000 dinara, međutim ove godine postoje dve kategorije. Oni koji imaju plate veće od 50.000 dinara dobili su 47.000, a radnicima koji imaju primanja manja od 50.000 isplaćeno je 53.000 dinara.

Predsednik opštine Dalibor Radičević, njegova zamenica Marijana Radivojević, predsednik Skupštine Nenad Stanković, načelnik uprave Dejan Milošević i ostali funkcioneri dobili su po 47.000 dinara solidarne pomoći.

Ova pomoć funkcionerima opštine Aleksinac isplaćena je iz budžeta lokalne samouprave i to „za poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja“, što znači da se nalaze „u teškoj materijalnoj situaciji“.

Ove godine ista pomoć isplaćena je i direktorki Predškolske ustanove „Lane“ i svim radnicima vrtića.

Na ovaj način preko 25 miliona dinara budžetskih para (više od 200.000 evra) podeljeno je funkcionerima i radnicima opštinske uprave i vrtića umesto da je usmereno na neke infrastrukturne projekte, unapređenje obrazovanja, poljoprivredu ili za pomoć najugroženijim stanovnicima opštine.

Solidarna pomoć je vid socijalne pomoći regulisan Kolektivnim ugovorom za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave, koji predviđa da se ova pomoć daje u posebnim slučajevima kao što su teža bolest, pomoć za ortopedska pomagala ili kao pomoć u teškoj materijalnoj situaciji.

Inače, Opština Aleksinac spada u poslednju (četvrtu) grupu razvijenosti i jedna je od najnerazvijenijih lokalnih samouprava u Srbiji.

Aleksinac Foto:Google maps

Bonus video – Potraga u Aleksincu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar