Blažo Knežević Foto: Medija centar Beograd

Nakon reagovanja Narodne banke Srbije na tekst "Nova svedočenja o maltretiranju zaposlenih u Narodnoj banci Srbije: Tu je i pravosnažna presuda za diskriminaciju", objavljenom na portalu Nova.rs, oglasio se i Sindikat radnika NBS. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

„Do svega ovoga ne bi došlo, da NBS i Sindikat radnika NBS imaju zaključen kolektivni ugovor, na šta se NBS obavezala sa Sindikatom radnika NBS od 3.4.2018. godine, što je i kolega Srđan Milovanović pomenuo u jednom od tekstova.

Kako ne bi povredili Član 52. Statuta NBS, kako navodi NBS u obaveštenju za Nova.rs, ne obraćamo se kao zaposleni, već kao Sindikat radnika NBS, koji trpi tešku diskriminaciju u NBS, što je potvrdila i Međunarodna Organizacija Rada (MOR), koja traži izveštaj Vlade Republike Srbije, komisijskom istragom u NBS.

Prvo, Sindikatu radnika NBS nije jasno, što NBS uopšte tumači na svoj način, izvlačenjem iz konteksta, od strane MOR-a konstatovane povrede u NBS, po Konvencijama 98 i 87, kad se izveštaj MOR-a odnosi na Vladu Republike Srbije koja nije zaštitila Sindikat radnika NBS od dokazanog antisindikalizma, a time i velike štete zaposlenima koja se sprovodi iz dana u dan u NBS.

PROČITAJTE JOŠ

Što se tiče iznošenja tvrdnji oko reprezentativnosti sindikata u obaveštenju NBS za Nova.rs, NAGLAŠAVAMO, sindikat nije reprezentativan ukoliko je povezan sa poslodavcem, što je jasno i nedvosmisleno dokazano, da je Sindikalna organizacija Samostalnog Sindikata NBS (SOSSNBS) sa Marijom Jovanović na čelu, povezan sa poslodavcem NBS na čelu sa Jorgovankom Tabaković. Tako da, kako, na koji način i koliko god članova imao SOSSNBS, i kako god mu poslodavac dao reprezentativnost, taj „sindikat“ je nereprezentativan po zakonu. Mora se istaći, pored svega, SOSSNBS se u sudskom sporu za proglašenje kolektivnog ugovora u NBS, nalazi na strani NBS, što je još jedna potvrda povezanosti NBS i SOSSNBS.

Foto: Sindikat radnika NBS

Jasno je svima, da se Sindikat radnika NBS nalazi u postupku za zaključenje kolektivnog ugovora sa NBS. Takođe je jasno, da je NBS prihvatila inicijativu Sindikata radnika NBS na osnovu čega je isti postupak otpočeo. Radnje koje prethode, pre otpočinjanja postupka za zaključenje kolektivnog ugovora su ispoštovane (inicijativa, preispitivanje reprezentativnosti od strane poslodavca i Inspekcije rada, poziv na prvi pregovarački sastanak). Sindikat radnika NBS je nesporno reprezentativan Sindikat u postupku za zaključenje kolektivnog ugovora sa NBS koji još uvek traje, i biće, dok se postupak za zaključenje kolektivnog ugovora ne završi, donošenjem kolektivnog ugovora za NBS sa Sindikatom radnika NBS.

Foto: Sindikat radnika NBS

Sindikat radnika NBS traži od Vlade Republike Srbije da neodložno formira komisiju, i sprovede istragu u NBS, kao što navodi MOR. Komisija da bude sastavljena od stručnjaka, sa kojima će i Sindikat radnika NBS biti saglasan, kao i strukturom profesionalnog opredeljenja članova komisije.

Očigledna je opstrukcija postupka za zaključenje kolektivnog ugovora od strane NBS, čak i time, da nije dala mišljenje ni na jednu normu predloženog kolektivnog ugovora od strane Sindikata radnika NBS od 3.4.2018 godine do danas.

Sva negativna dešavanja (diskriminacije, mobinzi) u NBS se svode na to, da NBS nema zakonom obavezujući kolektivni ugovor. Kolektivnim ugovorom koji je predložio Sindikat radnika NBS brišu se sva negativna stanja iz radnih odnosa u NBS, a tužbi za diskriminaciju i mobing prema NBS neće biti.

Tako da, Sindikat radnika NBS se zalaže za svoj položaj zakonom zagarantovan, i da niko u NBS ne prolazi ono što prolazi danas ne samo Srđan Milovanović, nego i mnogi drugi zaposleni u NBS.

Što se tiče iznošenja ličnih podataka u javnost članova Sindikata radnika NBS od strane nepoznate osobe, a u ime NBS, Sindikat radnika NBS će se obratiti nadležnim organima.“

"Drago mi je da je iz Sindikata radnika NBS javno iznet niz dodatnih informacija o realnom stanju stvari u Narodnoj banci Srbije, a pre svega o prirodi "sindikalne" organizacije čija me je predsednica, nepoznata i nepozvana, onako primitivno napala. Kao što je već rečeno, ja nikad nisam pripadao Sindikatu radnika NBS, borbu vodim individualno, ali razumem da neke bazične vrednosti ipak u solidnoj meri delimo - a to su vraćanje institucije u okvire zakona i prestanak samovolje i nasilja aktuelne guvernerke. Naravno da su "molbe" koje sada dolaze iz NBS da interno rešavamo probleme potpuno neiskrene, jer da je bilo moguće išta rešiti tim putem, sigurno se ne bi vodili sudski i drugi postupci za zaštitu elementarnih radnih prava. Teza da je bilo ko radio tako nešto da bi sebe promovisao, groteskna je. Na mom primeru jasno se vidi kako se lično gospođa Tabaković grubo obračunava sa sebi nepodobnim zaposlenima i sprovodi brutalnu negativnu selekciju, koristeći organizaciju i sistematizaciju kao oruđe za to i uopšte ne prezajući od kršenja zakona. Tako je uz mobing nada mnom i supervizija osiguranja NBS uvedena u vanpravno stanje i ponižena do krajnjih granica, što se odražava i na delatnost koju nadziremo, ali i na građane koje bi trebalo da štitimo. Baš zato javnost ima pravo sve ovo da zna", kaže Srđan Milovanović, koji je guvernerku NBS Jorgovanku Tabaković optužio za mobing.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare