Protest radnika GSP-a Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas, govoreći o protestu dela sindikata u Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP) zbog prepuštanja dela linija privatnim prevoznicima, da on "nije baš sklon tim pritiscima i popuštanjima".

Šapić je za televiziju B92 rekao da su danas protestovala tri sindikata od 24 koliko ih ima u GSP, uz ocenu da se neki od njih bave politikom, posebno sindikat „Sloga“ zbog saradnje sa Strankom slobode i pravde.

„Napravite svoju stranku, onda izađite i predložite koje su to mere za vođenje grada. Ja sa vama da pričam kako ću da vodim grad, nemam nameru. Ja mogu da pričam o vašim pravima“, kazao je on.

Dodao je da „ne mogu Beograđani da budu taoci GSP-u“, navodeći da grad zna za probleme u tom preduzeću, poput zaposlenih koji rade i za GSP i za privatnike, ali i „krađe delova i benzina koji se prodaju privatnicima“.

PROČITAJTE JOŠ

„Da ih podsetim malo šta se sve radi. Znamo mi dobro šta se tamo radi. I sad kad pokušavamo tamo da uvedemo red, oni sedam dana pred izbore su odlučili da štrajkuju, u momentu kad nikada bolja situacija nije bila“, rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, GSP nikada nije bio u boljoj situaciji, jer je dug u odnosu na prošlu godinu smanjen za više od dve milijarde dinara.

Dodao je da, kada budu završeni ugovori sa privatnim prevoznicima, nijedan vozač neće raditi više od pet dana nedeljno, kao i da predstoji najveća nabavka vozila „u istoriji grada“, kako od strane GSP, tako i od strane privatnika.

„Ja očekujem da će na jesen više od 400 novih vozila od privatnih prevoznika da se pojavi na beogradskim ulicama“, kazao je Šapić.

Sindikati zaposlenih u GSP-u, „Pravda“, „Sloga“ i „Centar“, protestovali su danas ispred zgrade Gradske uprave u Beogradu, gde su na kratko blokirali i saobraćaj, tražeći prekid javno-privatnog partnerstva kojim bi se linije na potezima „100“ i „700“ ustupile privatnicima.

Sindikati su naveli da će, ukoliko ne bude ispunjen taj zahtev, u petak biti organizovana blokada jednog od pogona GSP-a, a u ponedeljak i blokada Brankovog mosta.

BONUS VIDEO Protest sindikata GSP zbog dodele autobuskih linija privatnicima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare