Foto:Shutterstock/ARLUG

Nakon razgovora sa srpskim zvaničnicima šef misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport je rekao da je ova misija spremna da prikuplja glasove za predstojeće izbore 3. aprila. Ipak je i dalje neizvesno da li će Srbi sa Kosova na birališta moći u svojim sredinama nakon što je Vlada Kosova zabranila glasanje na nedavno održanom referendumu.

Iz Prištine stižu najave da će onemogućiti ne samo izbore 3. aprila već i sve naredne izbore koje organizuje Srbija, kaže Isak Vorgučić, direktor radio televizije RTV KIM, prenosi N1.

„Sa tim se suočavamo od kad je dvojac Kurti-Osmani došao na vlast na Kosovu, ni pre toga nije bilo sjajno ali nakon toga svim silama se upiru da naš život ovde na Kosovu otežaju što je moguće više“, rekao je Vorgučić.

Zvaničnici iz Beograda traže reakciju međunarodne zajednice. Predsednika Srbije zabrinjava da li će na Kosovu biti glasanja.

„To je stvar koja me zabrinjava, posebno za sever, jer znam da će Srbi izaći na izbore. Glasaće na biračkim mestima na severu Kosova i na celom Kosovu“, kazao je Vučić krajem prošle sedmice.

Upozorenja su na dan referenduma stizala i od Srpske liste.

„Ukoliko izbora ne bude i ukoliko međunarodna zajednica ne organizuje, to jest, ne pomogne organizaciji izbornog procesa 3. aprila uvešćemo sve mere reciprociteta“, kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju poručuje nakon sastanka sa Majklom Devenportom da je odgovornost misije OEBS da omogući Srbima da ostvare svoje demokratsko pravo.

„U suprotnom, poslednji događaji prete da ostvarene pomake u dijalogu Beograda i Prištine potpuno ponište, ali i da dovedu do ozbiljnog ugrožavanja mira i opasne destabilizacije regiona, što Beograd nipošto ne želi“, saopšteno je iz Kancelarije.

„Reakcija Beograda je uobičajena a to je kukanje umesto da ozbiljno razmisle i naprave strategiju kako da razgovaraju sa kosovskim Albancima i kako da Srbima na Kosovu omoguće normalan život“, kaže direktor RTV KIM Isak Vorgučić.

Vorgučić nema velika očekivanja od međunarodne zajednice koja bi potencijalno izvršila pritisak na Prištinu – zbog zemalja koje su priznale Kosovo, ali i zato što smatra da Evropa malo šta ima da ponudi.

BONUS VIDEO: Kosovo postalo meka za rudarenje bitkoina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar