Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

OEBS je spreman da prikupi glasačke listiće za predstojeće izbore u Srbiji, oglasio se danas šef Misije OEBS na Kosovu, Majkl Devenport, nakon jučerašnjeg razgovora sa direktorom Kancelarije za KiM i srpskim ministrom spoljnih poslova.

Usled sve češćih izjava zvaničnika u Prištini da neće da dopuste da se održe predstojeći srpski izbori na teritoriji Kosova, kao što nisu dozvolili i održavanje referenduma 16. januara, juče je srpski državni vrh zatražio od OEBS-a da ispoštuje „ustaljenu praksu“.

Juče su na dva odvojena sastanka sa šefom Misije OEBS na Kosovu, razgovarali direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, a potom i ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković.

Obojica su bili jednoglasni – da je obaveza OEBS-a da organizuje glasanje na prostoru Kosova 3. aprila i da Srbima omogući da iskoriste svoje građansko i demokratsko pravo tj. ispoštuje „ustaljenu praksu“ koja se sprovodila tokom svih prethodnih izbornih procesa Srbije.

Šef Misije OEBS na Kosovu kazao je tokom sastanaka da je ta organizacija spremna da prikuplja glasačke listiće sa budućih srpskih izbora, ali, kako je dodao, uz saglasnost svih relevatnih institucija.

„Koristan kratak sastanak sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju o mandatu OEBS-a, uključujući podršku pravima manjinskih zajednica na Kosovu. Devenport je ponovio spremnost OEBS-a da prikupi glasačke listiće za buduće izbore Srbije, uz saglasnost svih relevantnih institucija“, naveli su iz misije OEBS na Tviter nalogu.

Podsetimo, spremnost da prikuplja glasove OEBS je iskazao i uoči održavanja referenduma za izmenu Ustava Srbije, takođe uz navode da je potrebna saglasnost svih relevantnih institucija.

Međutim, ovaj izborni proces, za razliku od svih prethodnih koje je organizovala Srbija, nije bio održan na teritoriji Kosova.

Uprkos zahtevima iz Beograda, ali i međunarodne zajednice, Priština je zabranila održavanje referenduma na teritoriji Kosova time što je usvojila Rezoluciju o ovom pitanju.

Tada je Beograd načinio presedan tako što je po prvi put organizovao glasanje za Srbe sa KiM-a u gradovima u centralnoj Srbiji. Međutim, odmah zatim je stiglo više poruka iz Beograda o tome da će se predstojeći izbori održati i na teritoriji Kosova.

„Neka Aljbin Kurti ne misli da će moći da zabrani Srbima da glasaju aprila“, kazao je direktor Kancerije za KiM uoči održavanja referenduma, dok je predsednik Narodne skupštine, Ivica Dačić, zatražio od međunarodne zajednice da obezbedi uslove da Srbi na KiM glasaju, te kazao da Srbija od toga neće odustati.

PROČITAJTE JOŠ

Predsednik Srbije je takođe nedavno kazao da će Srbi izaći na izbore i da će da glasaju na biračkim mestima na Severu i u ostalim delovima Kosova, ali i izrazio nadu da će „neko imati pameti da to razume“.

Prethodno je, na dan održavanja referenduma, lider Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi, Goran Rakić, izneo obećanje da će predstojeći srpski izbori biti održani u svim srpskim sredinama, ali i uputio ultimatum Prištini – da će u suprotnom „Srbi uvesti reciprocitet“, bez objašnjenja šta on znači.

Ultimatum lidera Srpske liste izazvao je nezadovoljstvo opozicije u Prištini, te su iz AAK i PDK pozivali na smenu Rakića.

Sa druge strane iz vladajuće LVV navodili su da se reciprocitet uvodi između dve države a ne dve etničke grupe, te da je nedavno usvojenom rezolucijom utvrđen način glasanja kada su u pitanju „izborni procesi druge države“ – putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenje, Mimoza Kusari-Ljilja je juče preciznije iznela stav ove stranke povodom zahteva za održavanje predstojećih izbora. Kako prenose prištinski mediji, ona je kazala da ta stranka neće da dozvoli da se oni održe, te da bi trebalo da se nastavi sa primenom rezolucija kojom je prethodno zabranjeno održavanje referenduma.

„Što se tiče izbora 3. aprila u Srbiji, mislim da je ono što se desilo sa rezolucijom koju je Skupština usvojila za referendum praksa koju treba dalje primenjivati. Kosovo treba da nastavi da funkcioniše kao normalna država ne samo u regionu već i u Evropi tako što će građanima sa dvojnim državljanstvom garantovati proces glasanja bilo preko pošte ili beogradske kancelarije za vezu u Prištini, ali do povratka na tradicionalnu organizaciju srpskog izbornog procesa na Kosovu neće doći“, rekla je Kusari-Ljilja.

BONUS VIDEO: 17 hiljada kontrolora na izborima – (ne)realan zadatak ? 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar