Telekom Srbija Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Antimonopolski organ u Prištini održao je prvo ročište protiv kompanije MTS d.o.o, ćerke firme Telekoma Srbije, a nakon što je Uprava za zaštitu konkurencije pokrenula istragu protiv ovog preduzeća na Kosovu. Istovremeno, generalni direktor ove institucije Vladimir Lučić sastao se danas sa predstavnicima ambasada i međunarodnih organizacija u Prištini, sa kojima je razgovarao upravo o ovom slučaju. On je ujedno poručio da rok za odluku ističe u petak.

Na današnjem ročištu v.d. direktor Uprave za zaštitu konkurencije Seljajdin Beća kazao je da je ovo preduzeće preduzelo radnje „suprotno zakonu o zaštiti konkurencije kupovinom drugih operatera bez njihovog obaveštenja“.

„U slučaju preduzeća MTS, ja sam ovlastio praćenje ovog sektora. Nakon praćenja tržišta, na osnovu nalaza, komisija je izdala saopštenje i neosporna je činjenica da MTS d.o.o. izvršio nezakonite radnje, zanemario obavezu podnošenja zahteva za konkurenciju. Dosadašnja opravdanja kompanije ne menjaju ustaljeno stanje. MTS će imati zakonsku mogućnost da ospori argumente na koje smo se oslonili“, kazao je Beća, prenosi RTK.

Kako je objavio KoSSev, direktor Odeljenja za tržišni nadzor u Upravi za zaštitu konkurencije Šemsi Eljezi kazao je da je nadležni organ, nakon sumnje da ovo preduzeće nije postupilo u skladu sa „Zakonom o zaštiti konkurencije“ – pokrenulo istragu.

„Kompanija je izvršila akvizicije bez podnošenja prijave za dozvoljavanje koncentracije koja je definisana zakonom. MTS je u zakonskom roku dostavio organu svoje primedbe u vezi sa obaveštenjem o prethodnim činjenicama obuhvaćenim postupkom i organ utvrđuje činjenično stanje na osnovu prikupljenih podataka koje je dala stranka u postupku. Kompanija MTS je izvršila transakcije za kupovinu 100 odsto akcija u nekim kompanijama“, kazao je Eljezi, prenosi RTK.

Međutim, iz MTS d.o.o. su zatražili da se ove optužbe odbiju, kazavši da je istražni postupak vođen „u suprotnosti sa zakonom“. Pravni branilac ove institucije Kuštrim Paljuši tvrdi da je čitav postupak istrage rađen uz kršenje „zakonskih kriterijuma“.

„Čitav postupak istrage i procene rađen je uz kršenje zakonskih kriterijuma i ovaj organ mora da odbije zahteve Sekretarijata antimonopolskog tela. Predstavnci sekretarijata rekli su da je kompanija prekršila odredbe zakona nepodnošenjem zahteva za koncentraciju kupovinom četiri preduzeća na Kosovu. Međutim, nismo videli elaborat o tome kako kriterijumi zakona nisu ispunjeni ovim zakonom. Uprkos našim primedbama iz decembra 2022. godine, još uvek nam nije jasno na osnovu čega sekretarijat odlučuje o kriterijumima zakona koji je stupio na snagu 2022. godine za preduzeća koja su stečena pre stupanja na snagu ovog zakona. Transakcije su se desile tokom 2019, 2020, i 2021. godine“, kazao je Paljuši.

Lučić: Predstavnici međunarodne zajednice nas podržavaju

Sa druge strane, generalni direktor MTS d.o.o, Vladimir Lučić, sastao se danas sa više predstavnika ambasada i drugih međunarodnih organizacija u Prištini, sa kojima je razgovarao upravo o pokušaju zabrane rada ovog preduzeća na Kosovu.

On je ujedno kazao da rok za odluku ističe u petak.

Lučić je naglasio da MTS d.o.o. na Kosovu radi onako kako je to definisano Briselskim sporazumom, te da bi njegovo gašenje „imalo velike posledice“.

„Ako je Briselskim sporazumom već od 2015. godine definisano kako radi MTS i ako mi radimo isključivo u korist korisnika i uopšte ni na koji način ne smetamo ovim vlastima, ovo gašenje na ovaj nezakonit način, imalo bi velike posledice. To je onda dodatni pritisak na srpsku zajednicu da se seli. Sa druge strane, ako je najveća srpska investicija da se 250 zaposlenih na ovakve načine seli, onda bi stvarno bila poruka bez presedana i za srpsku zajednicu i za srpsku kompaniju“, rekao je Lučić, javlja RTV Kim.

On je ujedno dodao da im predstavnici međunarodne zajednice daju podršku, kao i da ga to ohrabruje da će „na kraju u ovom slučaju pobediti“.

„Mi smo malo ušli u kontraofanzivu tom Briselskom sporazumu, jeste definisano da mi, što se tiče fiksne dozvole imamo za teritoriju čitavog Kosova i Metohije, a što se tiče mobilne, da imamo privremenu dozvolu sa privremenim brojem baznih stanica do izdavanja treće licence tendera kada bi mi imali pravo da konkurišemo“, rekao je on.

Lučić je istakao da tender za treću licencu nikada nije raspisan, a da se ona pominje u Briselskom sporazumu, kao i da se na nju čeka već 10 godina.

„Svi znaju da bi mi bili pobednici i sad kad se već postavlja pitanje našeg rada i kad smo već ambasade informisali, pomenuli smo i to pitanje jer, prvo, limitira nam broj repetitora i u srpskim delovima ponekad otežava rad i nisu naši korisnici u srpskim delovima potpuno zadovoljni kvalitetom. Drugo, davanjem licence na čitavoj teritoriji bili bi konkurenti, pa bi se borili sa konkurencijom za tržište. I bio bi znatno bolji kvalitet i cena na čitavoj teritoriji, tako da sad smo i to pitanje postavili na dnevni red“, naveo je Lučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar