Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Grad Beograd praktično je stopirao upis u predškolske ustanove, tako što od 7. februara e-uprava, putem koje je jedino moguće aplicirati za upis, što u državne, što u privatne vrtiće - neće raditi.

Prema saopštenju Asocijacije privatnih predškolskih ustanova Srbije, puštanje u rad aplikacija eVrtić, Odbijenica i eVrtić – roditelj stranac, očekuje se kad krene konkurs za upis u državne vrtiće u aprilu. Međutim, ni tada se dete ne može upisati u vrtić, sve do okončanja konkursa, odnosno do septembra.

Foto: Aspcijacija PPU

“Imamo veoma lošu odluku koja je doneta na teritoriji Beograda, koja nije u saglasnosti sa zakonima koji regulišu oblast obrazovanja, kao ni sa Ustavom republike Srbije, kojim je svakom detetu garantovano da može da pohađa predškolsku ustanovu”, navode iz Asocijacije PPU.

Prema njihovim rečima, najveći problem imaju deca koja za vrtić stasavaju u aprilu ili maju.

“Kako majke da se vrate na posao ako nemaju kome da ostave dete? Da li će poslodavci imati razumevanja, davati neplaćeno odsustvo?”, pitaju se iz Asocijacije.

U prilog njihovoj zabrinutosti idu i mejlovi upućeni beogradskim direktorima Predškolskih ustanova od strane Gradskog sekretarijata za obrazovanje i dečju zastitu.

BONUS VIDEO Šundić Vardić: Petina dece u vrtićima ne dobija adekvatne obroke

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar