Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Nakon što je iz predškolske ustanove dobila obaveštenje da njena deca moraju u izolaciji jer je jedan od mališana iz njihove grupe zaražen koronom, majka dvoje male dece bila je primorana da angažuje ženu koja će ih čuvati dok je ona na poslu. Ali, šta kada roditelji zbog ovoga moraju da ostanu kod kuće, hoće li dobiti plaćeno odsustvo? Zašto izolovati čitavu grupu dece ako je jedno dete zaraženo, da li to znači da će se pri svakom novom slučaju deca slati kući i hoće li se to iznova ponavljati na svaka dva dana, samo su neka pitanja koja muče roditelje dece u vrtićima i predškolskim ustanovama.

Beograđanka J.P. , majka trogodišnjeg i petogodišnjeg deteta, obratila se našoj redakciji povodom problema i nedoumica sa kojima se suočavaju roditelji predškolaca i dece u vrtiću. Naime, ona je u Viber grupi roditelja iz predškolske ustanove sa Čukarice od vaspitačice dobila obaveštenje da je u grupi njenog starijeg deteta jedan mališan zaražen, te da je po preporuci Gradskog zavoda za javno zdravlje čitava grupa dece u obavezi da bude u izolaciji 10 dana.

J.P. za naš portal objašnjava da propisane mere izazivaju nejasnoće i veliku konfuziju kod roditelja, te da su zbog organizacije rada predškolske ustanove i vrtića te mere potpuno paradoksalne.

„Deca posle 16 sati idu u dežurne grupe, spajaju se. Vi jednu predškolsku, predpredškolsku, stariju jaslenu, mlađu jaslenu grupu spajate u jednu prostoriju do 19:30 h. Dakle, ako se izoluje samo jedna grupa čemu to, ne razumem?“, kaže sagovornica.

Takođe, kao nejasnoću ističe i sadržaj poruke u kome se navodi da po preporuci Gradskog zavoda za javno zadrvlje deca moraju da se izoluju, te se pita je li to preporuka ili obaveza, kao i da ona važi za sve vrtiće na novou grada, ne samo u onom gde borave njena deca.

Roditelji koji budu priložili dokaz da su deca pozitivna na IgG atigenski test, odnosno da imaju razvijena antitela na koronavirus, biće izuzeta iz karantina. Međutim, i taj test na antitela je jako upitan, jer, kako kaže, njoj niko ne može da garantuje da i deca koja su preležava kovid ne mogu ponovo da obole, baš kao što je slučaj sa vakcinisanim stanovništvom.

„U tom slučaju i vaspitači koji su bili sa decom, i iz dežurnih soba, mogli su da se zaraze. Po toj logici ceo vrtić bi trebalo da ide u izolaciju“, kaže ona.

„Što mi onda ne obezbede taj test? On košta oko 2.000 dinara, znači ja za dvoje dece svaki put kad se neko zarazi moram da dam 4.000“, priča J.P.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

 

U međuvremenu se desilo da je i dete iz grupe njenog deteta zaraženo, pa je i njega morala da povuče iz vrtića. Ona kao problem ističe to što će deca sada duže od nedelju dana biti kod kuće, ali se postavlja pitanje koji će poslodavac tolerisati ako se to bude stalno dešavalo, naročito ako roditelj nije zaposlen u državnoj instituciji.

„Ja sam sada na poslu i platila sam ženu da ih čuva, ali ona neće moći da dođe sledeće nedelje“, objašnjava sagovornica svoju situaciju i dodaje da u njenoj firmi verovatno ne bi bio problem da dobije odsustvo, ali da to neće svi tolerisati, i svakako ne ako se to iznova ponavlja kad god bi se neko dete u vrtiću razbolelo.

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosiljka Jovanović, kazala je za naš portal da je ova preporuka Gradskog zavoda za javno zdravlje na snazi duže od godinu dana. Ona objašnjava da se roditelji mogu obratiti nadležnoj službi Zavoda za javno zdravlje kako bi dobili plaćeno odsustvo, ali da će im zarada biti snižena na 65 posto. Dodaje i da će privatnici verovatno omogućiti odsustvo roditeljima, ali da je najveći problem u tome što se te izolacije mogu dešavati jedna za drugom, u zavisnosti kakvo bude stanje u vrtićima, te da to zadaje glavobolje roditeljima.

„Moje lično mišljene je da to pravi veliki problem roditeljima, ali ja kao predsednica sindikata nisam merodavna da o tome govorim“, zaključuje Jovanović.

Bonus video: Anketa: Strahuju li roditelji od povećanja broja zaražene dece u školama?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare