Foto: Shutterstock/Goran Srdanov/Nova.rs/Twitter/Facebook

Priča o beogradskom kardiologu Slobodanu Obradoviću koji se požalio na visinu plate od 150.000 dinara mesečno, gde podmiruje samo ono najosnovnije, pokrenuo je pravu buru na društvenim mrežama, a mnogo korisnika stalo je na stranu doktora, neki navodeći da veće plate imaju pojedini direktori javnih preduzeća ili poslanici u Skupštini Srbije.

Mnogo korisnika na inicijalnu vest o beogradskom kardiologu na Fejsbuk stranici našeg portala saglasilo se da je ova plata kardiologa u Srbiji mala, te da je dr Obradović u pravu kada se žali na ovaj iznos.

„To je presmešna plata za kardiologa da se ne lažemo. U pravu je sto posto“, komentarisao je jedan korisnik Fejsbuka.

„Naravno da je mala. Sve godine učenja, odricanja i doživotnog usavršavanja vredi mnogo više. Njegov posao je veoma odgovoran, u njegovim rukama je nečiji život. A i stresno je“, jedan je od komentara.

„Duplo treba da ima. Čovek završio ozbiljan fakultet i leči i spasava ljude radi najodgovorniji posao“, „Realno da ima 400.000 dinara pa da kažeš da je naplatio svoje znanje, sve ostalo je prazna priča“, „Kardiolog zarađuje manje od keramičara. Poštujem svako zanimanje, ali ovakav odnos u zemlji Srbiji je sramotan. Ipak je ovaj čovek neke škole završio“, „Svako ko misli da nije u pravu neka ide kod mesara da mu pregleda srce“, bili su još komentari korisnika Fejsbuka koji su stali na stranu dr Obradovića.

„Da bi bili hirurg treba sedam godina studiranja, pa drugih sedam specijalizacije, pa objavljivanje naučnih radova, pa biti u korak sa svim novim metodama operisanja i to sve o vlastitom trošku“, dodao je jedan korisnik.

Jedan od korisnika Fejsbuka napisao je i da mu je dr Obradović spasio život 2012. godine.

„Dr Obradović mi je 2012. god spasio život, a minuti su bili u pitanju. Posle intervencije na srcu, godinu dana me je kontrolisao i edukovao za moj dalji život. Ko se za nečiji život bori satima taj čovek nema cenu.Takve stručnjake treba i platiti i nagraditi“, napisao je on.

Mnogi koji su stali podržali dr Obradovića osvrnuli su se i na plate pojedinih političara, a ime direktora JP „Srbijagas“ i funkcionera Dušana Bajatovića često je bilo spomenuto.

„Pa ako političar ima više od 30.000 evra mesečno, što bi doktoru koji svakodnevno spasi bar jedan život bilo to dovoljno“, „Kolike su plate poslanika kojima je to jedina delatnost od početka višestranačja“, „Ako jedan polupismeni Bajatović ima 3,5 miliona onda je lekarima svakako mala plata“, „Ako jedan polupismeni poslanik tipa Marjan Rističević ili Palma imaju približno toliko ili više, onda kardiolog mesečno zaslužuje tri puta više“, „I jeste premala kada Tabakovićka ima 6.000, a Bajatović 30.000 evra, kad vas muči srce obratite se Bajatoviću“, bili su komentari na Fejsbuku.

Sa druge strane, bilo je i korisnika koji su kritikovali dr Obradovića jer se žali na visinu plate.

„Slažem se mala i premala plata, ali mala je i ostalima. Ceo dan visim na skeli na desetom ili dvadesetom spratu kao u kavezu i to radim za 800 evra. Deset sati nemam ništa ni hranu, ni radni staž, pa šta ću“, požalio se jedan sugrađanin.

„Neka živi sa minimalcem, žena i četvoro dece pa nek se javi“, „Ima ljudi koji su u goroj situacija na primer rudari“, „Šta da kaže penzioner koji živi sa 10.000 dinara mesečno“, „Kad doktor kuka sa tom platom šta treba da rade penzioneri sa poljoprivrednom penzijom od 13.000-22.000 dinara,kako da se leče kod istog i dal imaju za osnovne namirnice“,“Naravno da preteruje, neka ide kod privatnika i njima postavlja svoje uslove ili neka ide preko granice pa da vidi kako se prodaješ za evre i postaješ mašina za pravljenje dobiti gazdama“, „Zar je samo njemu mala plata? A šta ćemo za druge? Koliko naših građana sa završenim fakultetom radi po dragstorima“, bili su neki od komentara,

Jedan korisnik izneo posebno zanimljiv zaključak o raspravi o visini plata.

„Kako je glupo raspravljati o platama u Srbiji kada je sve ispod 100.000 puki minimalac za preživljavanje. A kad ovome dodamo veštački napravljena poskupljenja u poslednjih nekoliko meseci sve gubi smisao“, navodi on.

Podsetimo, dr Slobodan Obradović je na društvenoj mreži objavio da plata lekara specijaliste u Srbiji, u državnoj ustanovi, podmiruje samo ono najosnovnije.

„Sa 150.000 dinara mesečno podmirim osnovne troškove i ostanem na nuli“, ukratko je opis tvita beogradskog kardiologa Obradovića.

Ova objava, u kratkom periodu, izazvala je lavinu komentara, u kojima su građani ili napadali doktora koji se žali „dok pola države živi na minimalcu“ ili su ga savetovali da se što pre spakuje i dok još ima vremena ode iz zemlje, kako bi za posao koji radi bio i adekvatno plaćen, tačnije četiri do pet puta više, koliko bi verovatno zarađivao u Nemačkoj.

****

BONUS VIDEO – Koliko je nadrilekara, toliko je i nadripsihologa – kako ih prepoznati

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare