Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Neki ljudi kažu da će plate lekarima biti hiljadu evra, a one već jesu toliko", izgovorio je predsednik Aleksandar Vučić u intervjuu na jednoj od režimskih televizija i onda naveo primer lekara specijaliste koji ima već sada 1.020 evra dok su doktori u crvenim kovid zonama plaćeni više od 1.500 evra. I medicinske sestre i tehničari su, tvrdi predsednik, dobili značajna povećanja, "sa 282 evra na 522 evra" a oni iz kovid zone dostižu 684 evra.

Ipak, reč je o zaradama u koje su uključeni razni dodaci dok osnovna plata, čak i nakon poslednjeg, januarskog i najvećeg do sada povećanja, ne stiže do te crte. Zaposleni u zdravstvu ukazuju da su niske plate iz čitave prethodne decenije, bile jedan od glavnih uzroka masovnog odlaska lekara i sestara u zapadne zemlje, a stanje je počelo da se popravlja tek tokom pandemije. Ali, državni vrh pri tom nije građanima objasnio uzroke masovnog odlaska medicinskih radnika u inostranstvo, što je tek pandemija donekle usporila. Nije objasnio ni svoju ulogu u tom procesu, ni zbog čega je Nacionalna služba za zapošljavanje bila jedan od zvaničnih kanala za odlazak domaćih stručnjaka.

Ulazak koronavirusa pokazao da je vrag odneo šalu, da nema dovoljno medicinskog osoblja, da „aplauz u osam“, ordeni i proglašavanje čitave jedne struke za heroje, nije pravi motiv za nadljudske napore u crvenim zonama. Tek tada je počelo da se govori o povećanju plata i o novom zapošljavanju.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Da li su plate bedne ili nema ljudi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare