Foto: AJ PHOTO / BSIP / BSIP / Profimedia

I lekari u privatnim zdravstvenim ustanovama moći će uskoro da izdaju e-recepte i da se sa državnim integrišu u jedan informacioni sistem, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

To znači i da građani koji se leče u privatnim klinikama više neće morati da nose kopije medicinske dokumentacije sa dijagnozom i propisanim lekovima izabranim lekarima u domovima zdravlja da bi im izdali elektronske recepte.

Ministarstvo zdravlja nastavlja sa digitalizacijom, od zakazivanja pregleda, preventivnih pregleda, do e-kartona.

E-recept proširujemo sa izabranog lekara na specijaliste i povezaćemo sa privatnim sektorom, kako bismo imali uniformni sistem kada su recepti u pitanju“, rekao je Mirsad Đerlek za RTS.

U Srbiji je, prema rečima državnog sekretara, registrovano oko 168 zdravstvenih ustanova kao što su opšte i specijalne bolnice i oko 1.900 drugih zdrastvenih subjekata, kao što su poliklinike i ordinacije.

„Na ovaj način imaćemo mnogo bolji uvid šta se i koliko propisije, jer se to odražava i na kvalitet lečenja. Mi do sada nismo imali uvid u to šta propisuju lekari u privatnom sektoru“, objašnjava Đerlek.

Državni sekretar naglašava da se na taj način ne zalazi u sistem plaćanja.

„Ne smemo opteretiti državu već sa istom količinom novca. Naš zdrastveni sitem je izuzetno skup i moramo da se uklopimo u ono šta dobijamo iz budžeta. Ostaće isto samo sa onim ustanovama sa kojima je Republički fond sklopio ugovor i tu će biti besplatno podizanje lekova, a tamo gde nije potpisan, pacijent će snositi teret plaćanja. Ovo će biti probni balon, čija je svrha pre svega za dobrobit pacijenata. Lekar u privatnoj praksi neće više duplirati lekove, već će imati uvid i dati samo onu terapiju koja je potrebna“, rekao je Đerlek.

Krajnji cilj je da dođe do integracije državnog i privatnog sektora, ali to je, dodaje, izuzetno skup proces.

„Ima puno privatnih subjekata, a mi nemamo uvid šta se prepisuje, videćemo da li su neki lekovi s pravom propisani ili ima zloupotreba i na taj način ćemo ostvariti i uštede“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Sledeći projekat, kada je reč o digitalizaciji u zdravstvu je e-karton, kako bi uvid u tok lečenja imali i lekari u privatnom i u državnom sektoru.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar