Dnevni list “Nova” u vikend broju pod naslovom “Vlast hoće svima da zapuši usta” analizira izmene Krivičnog zakonika koje je predložilo Ministarstvo pravde.

“Ko ugrozi spokojstvo lica koje je objavilo informaciju od javnog značaja vređanjem, zlostavljanjem ili drskim ponašanjem, mogao bi u zatvor do godinu dana” piše list uz ocenu da je Ministarstvo pod plaštom „dobrih namera“ predložilo izmene Krivičnog zakonika, kojim bi trebalo da se poveća zaštita novinara.

Umesto toga, sudeći prema oceni sagovornika „Nove“, vlast na mala vrata uvodi nešto što bi moglo da liči na „verbalni delikt“ i ujedno otvori prostor za dodatne zloupotrebe.

“Jedan drži kultlaču, ali nema više šta da se sipa” ocenjuje u razgovoru za “Novu” ekonomista dr Miodrag Zec. On ističe da „živimo metastazu sistema u kojem je jedan čovek postao glavna i neprikosnovena društvena institucija i koji bitno predodređuje kretanje kapitala, raspodelu vrednosti, jednom rečju gazduje državom”.

Pod naslovom “Cela porodica Džonić pod lupom policije zbog ubistva Đokića”  list donosi nove detalje istrage o zločinu u Aleksincu koji je potresao celu Srbiju, a koji pokazuju da je deo rođaka stradalih pod lupom policije zbog umešanosti u zločina.

Za “Novu” govori i glumac Boris Isaković koji ističe da “ne želimo da žrtvujemo ništa svoje, ne dajemo se  ničemu do kraja”.

List ekskluzivno donosi i razgovor sa zvezdom serije “Ubiti Iv” Džodi Komer. Ona u intervju za “Novu” priča o novom filmu koji je snimila sa rediteljem Ridlijem Skotom.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare