Škola - ilustracija; Foto: Profimedia.rs

Od sledeće školske godine u pojedinim gimnazijama biće otvorena specijalizovana odeljenja za kreativne industrije, kao i za istoriju i geografiju.

Za početak je planirano da specijalizovana odeljenja iz istorije i geografije budu otvorena u desetak gimnazija, dok odeljenja za kreativne idustrije – scenska i audio-vizuelna umetnost budu u tri gimnazije.

Marija Krneta iz Ministarstva prosvete kaže da je nastavni plan za „kreativne industrije“ urađen, da je dobio saglasnost Nacionalnog prosvetnog saveta i da se sada radi na izradi programa.

Nije mogla da precizira koje gimnazije će imati ta specijalizovana odeljenja. Najverovatnije će to biti u školama u velikim centrima koji imaju fakultete dramskih imetnosti, velika pozorišta.

Za nova specijalizovana odeljenja prijemni će biti organizovan krajem aprila, a Krneta kaže da će se Ministarstvo prosvete potruditi da mesec dana ranije na svom sajtu objave probne testove, kako bi učenici mogli da vide kog tipa će biti zadaci.

Za kreativne industrije polagaće se test opšte kulture koji će se bazirati na znanju učenika iz srpskog jezika, muzičkog i likovnog.

„U početku je bila ideja da imamo scenski nastup. Međutim, odlučili smo da prve godine bude test opšte kulture koji se bazira na standardima postignuća iz srpskog jezika i književnosti, likovnog i muzičkog“, kaže Krneta.

Dodaje da bi kasnije prijemni bio iz dva dela, đaci bi polagali pismeni test i imali scenski nastup, gde bi mogli da biraju između dramskog teksta i da snime kratak filma u trajanju od pet minuta.

Prethodnih godina u gimnazijama su uvedena specijalizovana matematička, filološka odeljenja, zatim odeljenja za decu nadarenu iz fizike, informatike i računarstva, biologije i hemije.