Goran Cvetanović Leskova, fabrika Aptiv, pogon
Goran Cvetanović Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Kako bi popravio izuzetno loš imidž u javnosti i pokušao da predstavi "drugu stranu medalje", leskovački pogon kompanije Aptiv iz Dablina pozvao je novinare portala Nova.rs u posetu fabričkom krugu. Epilog pomalo očekivan - zabranjeno fotografisanje i snimanje, kao i razgovor sa radnicima, na čijim licima gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović vidi sreću, zadovoljstvo i osmehe. Na naše pitanje kako je to moguće kad svi nose maske, kaže - ja sam doktor, primećujem takve stvari.

Dok je rukovodstvo pragmatično, deluju upoznati sa srpskim zakonima i nastrojeni su diplomatskim odgovorima, PR služba poručuje da „Aptiv nastavlja da doprinosi očuvanju zdravlja zaposlenih i zaštiti životne sredine“ – zaposleni koji se vakcinišu dobiće po dan plaćenog odsustva posle svake doze, Opšta bolnica u Leskovcu dobiće donaciju u vidu bolničkih ležajeva, a grad 580 sadnica platana. Reč radnika, sudeći po organizaciji posete tokom koje novinari nisu bili u prilici da razgovaraju sa njima, nije bila bitna.

Radno vreme od 12 sati, masovni odlazak na bolovanje zbog iznurenosti i preopterećenosti poslom, „sindrom Aptiva“ na koji ukazuje ortoped iz Leskovca Aleksandar Rangelov i ispovest bivše radnice Jelene Živković koja je za Novu otvorila dušu o pritiscima na radnom mestu i posledicama višemesečne psihičke torture, najviše su doprineli da leskovaćki Aptiv u javnosti dobije veoma loš imidž, pa i postane sinonim za eksploataciju radnika.

Nakon ovih kritika na račun kompanije, posle više obraćanja i zahteva rukovodstvu da iste prokomentariše, novinari portala Nova.rs su najpre mesec dana čekali bilo kakvu reakciju, da bi na kraju iz kompanije stigao odgovor koji sve te navode nipodaštava. Tvrdili su da su zdravlje i sigurnost nekoliko hiljada zaposlenih, njihovih porodica i zajednice njihov prioritet.

Goran Cvetanović Leskova, fabrika Aptiv, pogon
Goran Cvetanović Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

„Ponosni smo što smo vrhunski poslodavac u Leskovcu i nepokolebljivi smo u našoj posvećenosti u obezbeđivanju bezbednog radnog okruženja. Pozivamo vas da nas posetite kasnije ovog meseca da vidite Aptiv fabriku koja je jedna od najmodernijih u ovoj grani industrije i upoznate se sa ulogom u lokalnoj zajednici“, poručili su nedavno iz Aptiva.

Pozivu smo se rado odazvali, i uputili se za Leskovac. Već na ulazu nas je dočekalo obaveštenje koje su u dopisu iz nekog razloga propustili da navedu – biće zabranjeno fotografisanje i snimanje, izjave i odgovore na pitanja novinara će nadležni u društvu gradonačelnika davati na dužoj konferenciji nakon obilaska koja će biti održana napolju, bez mesta za sedenje, na prijatnih 10 stepeni u industrijskoj zoni. Prva misao – ako ovakvu komunikaciju imaju sa novinarima, kakva li je sa radnicima?

Sproveli su nas kroz proizvodni pogon, kantinu i ambulantu u pratnji zvaničnog fotografa i snimatelja koji će dostaviti ono što „sme da se objavi“. Novinari su dobili uvid u proces, organizaciju i obim rada, jednostavnije rečeno reklamne govore. Nakon obilaska, tokom konferencije, rukovodstvo Aptiva odgovaralo je na pitanja koja su većinu zanimala – komentari svih kritika na račun ove firme.

Na naša pitanja odgovarali su jedan od generalnih direktora Marko Masano, direktor operacija za Evropu Luiš Fugueredo, menadžer fabrike Jozef Krupa, finansijski direktor za Srbiju Jelica Čobanović, menadžerka za ljudske resurse Jelena Jovanović i inicijator posete, gradonačelnik Leskovca Stevanović.

Leskova, fabrika Aptiv, pogon
Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Radno vreme od 12 sati, priznali su, nije bilo u redu, a svoj postupak su opravdali „krizom u automobilskoj industriji pod uticajem kovida u proizvodnji mikro procesora, što je otvorilo mnogo problema“:

„Eksterni uslovi su dali mogućnost našem kupcu da u jednom periodu proizvodimo van ugovorenih količina i zato smo morali da radimo van zakonski propisanih radnih sati, ali uz saglasnost radnika i adekvatnu nadoknadu“, poručilo je rukovodstvo, uz komentar da se „prekovremeni rad organizuje samo u krajnjoj nuždi i da je za fabriku on mnogo skuplji nego kada se rad odvija u regularnim smenama“.

Povezane vesti:

Na navode o psihičkoj torturi nad radnicima od strane lidera i šefova i „šikaniranju“, odgovaraju da je u Aptivu „ogroman broj zaposlenih“, te da se „dolazi do situacije kada se i ogroman broj ljudi različito ponaša“. Iz ljudskih resursa poručuju radnicima da se najpre obrate nadležnima u firmi putem obezbeđenih pozivnih centara i „kutija za primedbe“, umesto što se odmah obraćaju medijima.

Gradonačelnik Leskovca je iskoristio priliku da pohvali sopstveni rad, rukovodstvo fabrike, predsednika Srbije, uz podatke o smanjenju stope nezaposlenosti u ovom gradu i zadovoljstvu radnika.

Leskova, fabrika Aptiv, pogon
Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

„Pet hiljada porodica živi od ove kompanije, ja sam na licima radnika video zadovoljstvo i osmehe“ – rekao je Cvetanović.

Na pitanje novinarke portala Nova.rs kako je video osmehe kada svi nose maske, odgovara da je on po struci doktor i da te stvari može primetiti bez obzira na to što se osmeh od maske ne može videti.

Trenutno u leskovačkom Aptivu radi oko 4.700 radnika, a kompanija planira da uz pogon u Novom Sadu i novi u Zaječaru, u Srbiji ukupno uposli 11.000 ljudi. Međutim, izgleda da nalaženje radnika malo teže ide uprkos agresivnijoj kampanji poslednjih nedelja u centru Leskovca.

Vozač taksija na putu do pogona kaže nam da tamo ne bi radio „koliko god para da mu daju“, a njegov kolega na putu od pogona ka centru Leskovca kaže nam da je i sam prevozio radnice koje u taksiju „od muke zbog svega što su preživele tog dana zaplaču“.

Kroz ovu fabriku u kojoj trenutno radi blizu 5.000 radnika, ukupno je prošlo oko 8.000 ljudi, kažu iz rukovodstva. Odnosno, ispada da je oko 3.000 radnika pokušalo da se prilagodi, pa odustalo.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar