Jelena Zivkovic
Jelena Živković Foto:Privatna arhiva

"Otkaz sam dala zbog psihičkog maltretiranja, ponižavanja. Izgubila sam sebe, nisam imala dovoljno strpljenja ni za rođeno dete", tako svoju priču počinje Jelena Živković (41), koja je, posle godinu dana iscrpljivanja dala otkaz u leskovačkoj kompaniji Aptiv. Da, to je ista ona kompanija u kojoj su se radnici bunili zbog dvanaestočasovnog radnog vremena i iz koje su žene masovno odlazile na bolovanja zbog teške fizičke iscrpljenosti.

Naša sagovornica je paklu Aptiva provela tačno godinu dana, od 6. avgusta prošle do 6. avgusta ove godine. Sada je dala otkaz i kaže da je srećna, bez obzira na to što nema posao.

„Ponovo se smejem“, kaže naša sagovornica.

Objašnjava nam da je na posao u fabrici koja oroizvodi ekektričnu i elektronsku opremu za vozila pristala, jer je očekivala da će napredovati i imati platu od oko 55.000 dinara. Bila je angažovana u odeljenju za početnu fazu proizvodnje. Suprotno svemu čemu se nadala dočela je šestodnevna radna ndelja. Samo jednom je primila platu od 54.000 hiljada. Od januara se prekovremeni rad nije plaćao, a plata je uglavno bila 46.000 ili 47.000 dinara.

Ilustracija Foto:Monty Rakusen / ImageSource / Profimedia

„Sva ta poniženja i spuštanje na nivo ljudi koji su nepismeni, zbog svega toga sam izgubila sebe. U toj psihičkoj preopterećenosti meni je godina proletela, nesvesno. Svakog dana sastanci su kretali sa pretnjama. Ako ne uradite ovo bićete kažnjeni. Stalna upozaorenja i pretnje otkazom. Nismo imali kontakt sa menadžerima na većim pozicijama. Međutim, tim lideri koji vode ljude u proizvodnji su vršili konstantan pritisak. Manifestovalo se i fizički, bolestima. Ja ne mogu da vam objasnim koliko sma puta za godinu dana novac potošila za privatme preglede, jer nisam smela da odsustvujem sa posla. Na kraju su mi lekari govori da meni fizički nije ništa, pretpostavljam da je sve to bila posledica psihičkog stresa“, priča Jelena.

„Ja se nisam mogla da prepoznam“

Konačno je otišla na bolovanje zbog jakog bola u leđima. Prolongirala je lečenje i na posao odlazila uprkos jakim bolovima.

„Ko je na bolovanju njemu se daje otkaz bez velikog razloga. U maju sam jedva ustajala iz kreveta, Imala sam jak bol u kukovima, četvoronoške svakog dana“, priseća se naša sagovornica. Sa bolovanja se vratila na posao, ali je taj povratak samo učvrstio volju da da otkaz.

„Ja sam i majka. Ja sebe nisam mogla da prepozna. Ja sam se zatvorila. Nisam imala strpljenja ni za svoje rođeno dete. Bila sma polusvesna. Sada kad se setim, uhvati me strah i pitam se kako sma smela za volan da sednem“, tako naša sagovornica opisuje svoje fizičko i psihičko stanje.

Jelena sada traži novi posao, zadovoljna je svojom odlukom da da otkaz.

„Bivša radnica Aptiva, Bogu hvala“, zaključuje ona.

Radnici masovno kod lekara

Na probleme radnica kompanije Aptiv ukazao je i leskovački doktor Aleksandar Rangelov. On se pre oko mesec dana na društvenim mrežama oglasio povodom novog sindroma koji je uočio kod radnica kompanije Aptiv – sve ukazuje na iscrpljujući rad. „Ulaze tiho, nastupaju skromno, uzdržani su i govore malo. Imaju podočnjake, nemaju osmeh“, tako ih opisuje i detaljno objašnjava njihovo zdravstveno stanje.

Foto: Kris Tripplaar / ddp USA / Profimedia, TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

„Ovog jula sam upoznao novu vrstu bolesnika. Ulaze tiho, nastupaju skromno, uzdržani su i govore malo. Imaju podočnjake, nemaju osmeh. Uglavnom su u pitanju žene. Često mlade majke. Lepe su i dostojanstvene iako su ispijene i skrušene. Deluju kao da ih grize savest, kao da su nešto nekome skrivile, nekog razočarale, izneverile. Kao da su se borile i izgubile. Kao da u nečemu nisu uspele, a uspeh se od njih očekivao. To su očekivale njihove porodice. Najčešće pate od hronične traumatizacije tetiva koje se 12 sati dnevno taru o zidove telesnih kanala bezbroj puta prolazeći kroz njih u predelu šake, ručnog zgloba i podlaktice. Tetive vremenom oteknu, upale se i dodatno suze uzak tunel kroz koji prolaze dok se njihovi mišići grče i opuštaju. Uslede bolovi, najpre povremeni pa konstantni.

Nastavlja se zadebljanjem tetive na mestu najvećeg trenja i njenim zaglavljivanjem u telesnom kanalu. Javlja se ukočenost i fenomen okidajućeg prsta. Sve se završava ubrzanim propadanjem tetive i njenom rupturom tj. kidanjem. Fenomen okidanja je indikacija za operaciju. Tetiva se istrošila, pre vremena ostarila i pacijent je već poluinvalid“, opisao je doktor Rangelov teške zdravstvene posledice koje su zadeile radnice Aptiva.

Prošlo je mesec dana, radnice Aptiva, kaže doktor Rangelov, dolaze sve ređe, ali ih još uvek ima u njegovoj ambulanti.

„Nadam se da će to što se za ovaj problem čulo u javnosti pomoći i olakšati položaj svih ovih žena i pomoći da se takve priče više ne ponove“, kaže doktor Rangelov za Novu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare