Foto: Shutterstock/bibiphoto/ N1/Lazar Lazić

Vlada Republike Srbije usvojila je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojim su između ostalog predviđeni popusti za plaćanje putarine vlasnicima motornih vozila koji koriste sistem elektronske naplate putarine (ENP). Dodatni popust imaće vlasnici elekto automobila.

Izmenama Zakona o naknadama, predviđeno je umanjenje naplate putarine za pravna i fizička lica u iznosu do 10 odsto ukoliko koriste ENP uređaj u pripejd ili postpejd sistemu.

Foto: Shutterstock/bibiphoto

Takođe, do 10 odsto pupusta imaće i korisnici vozila IV kategorije sa EURO emisijskim razredom, ukoliko putarinu plaćaju putem ENP uređaja.

U četvrtu kategoriju, prema klasifikaciji JP “Putevi Srbije”, spadaju motorna vozila sa četiri i više osovina, računajući i osovine prikolice, čija je visina merena kod prve osovine iznad 1,3 metra.

Na najveći popust mogu da računaju vlasnici automobila na električni pogon, koji će, ukoliko imaju TAG uređaj, putarinu na srpskim autoputevima plaćati 13 odsto manje.

Zakonom je precizirana i obaveza da vozila četvrte kategoriije čija najveća dozvoljena masa prelazi 12 tona, putarinu plaćaju isključivo putem ENP-a.

Foto: EPA-EFE/WOJTEK JARGILO

“Prolazak vozila IV kategorije kroz naplatnu rampu bez zaustavljanja ima znatan uticaj i na smanjenje emisije štetnih gasova”, navedeno je u tekstu zakona.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o naknadama za korišćenje javih dobara, koji uređuje i naplatu putarine, usvojen je na Vladi Srbije, a sada predstoji još da prođe kroz skupštinsku proceduru.

Portal Nova.rs uputio je pitanja nadležnim ministarstvima kako će primena ovog izmenjenog zakona izgledati u praksi i šta je sve potrebno da vozači urade pre primene zakona, kako bi ostvarili pravo na navedeni popust.

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Između ostalog, pitali smo i kako će ENP čitač znati da li mu u susret nailazi elektro ili “obično” vozilo, da bi “znao” da li da obračuna popust od 10 ili od 13 odsto, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Inače, istim zakonom predviđeno je i smanjenje takse za odvodnjavanje za 50 odsto, kao i potpuno ukidanje ove obaveze za poljoprivrednike, počev od 2024. godine.

Takođe, izmenama je predviđeno i smanjenje visine naknade za neposredno zagađenje voda. Odnosno, velikim zagađivačima poput fabrika i rudnika, za projektovane prečišćene otpadne vode, visina za izračunavanje formule smanjuje se sa 10 dinara na 0.010 din, odnosno za ispuštanje neprečišćene ili nedovoljno prečišćene otpadne vode sa 25 dinara na 0,025 dinara.

BONUS VIDEO: Profesor Miloš Bešić – Vlast najavljuje velike projekte zbog kampanje i političkog marketinga

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare