Hidrocentrala Uzice
Hidrocentrala Užice Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Zavod za za zaštitu spomenika kulture Kraljevo doneo je rešenje kojim se investitoru JP “Elektroprivreda Srbije” zabranjuje svako dalje izvođenje radova na nepokretnom kulturnom dobru – spomeniku kulture “Stara hidrocentrala na Đetinji” u Užicu. Elektroprivreda se takođe obavezuje da izvrši povraćaj u spomenika kulture u pređašnje stanje. Zavod u Kraljevu ovu odluku je doneo postupajući po zahtevu užičke Građanske čitaonice “Libergraf”.

JP “Elektroprivreda Srbije” koje gazduje objektom “Stare hidrocentrale na Đetinji”, u nameri da izgradi MHE, nadogradilo je postojeći objekat i tako izmenilo njegov prvobitni izgled.

Polovinom marta, postupajući po inicijativi Građanske čitaonice “Libergraf” iz Užica, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poništilo je Rešenje Uprave za urbanizam, izgradnju i imovinsko-pravne poslove Grada Užice za rekonstrukciju i revitalizaciju objekta Stare hidrocentrale na reci Đetinji.

Hidrocentrala Uzice
Hidrocentrala Užice Foto:Milan Đokić

Pored činjenice da je Rešenjem ministarstva, prvi put poništena pravosnažna građevinska dozvola za već izgrađenu MHE, svakako najznačajniji rezultat vođenja ovog postupka jeste obrazloženje ministarstva kojom se onemogućava praksa izdavanja građevinske dozvole za intervencije na nepokretnim kulturnim dobrima bez predhodno pribavljene saglasnosti na projektnu dokumentaciju nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

“Libergraf” je opet reagovao.

“Dana 23.03.2021. godine Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kraljevo uputili smo zahtev kojim smo tražili zabranu daljeg izvođenja radova na nepokretnom kulturnom dobru i njegovoj zaštićenoj okolini, kao i podnošenje zahteva za rušenje, odnosno vraćanje u prvobitno stanje objekta, o trošku investitora, a po osnovu rešenja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastructure”, kaže za portal Nova.rs ispred ove grupe građana Vladan Sinđić.

Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu je 07.04.2021. godine doneo rešenje kojim se investitoru zabranjuje dalje izvođenje radova na nepokretnom kulturnom dobru, i nalaže vraćanje objekta i neposredne okoline u prvobitno stanje.

Ukoliko JP “Elektroprivreda Srbije” ne postupi po ovom rešenju, odnosno u roku od 30 dana od prijema ne pribavi akt nadležne ustanove zaštite kojom se ostvaruje pravo na traženu intervenciju, a koji se izdaje u postupku objedinjene procedure, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo će podneti zahtev nadležnom organu za povraćaj u prvobitno stanje objekta o trošku investitora.

Hidrocentrala Uzice
Hidrocentrala Užice Foto:Slavica Panić/Nova.rs

“Nakon izvedenih radova, prva Evropska hidrocentrala koja je funkcionisala po Teslinim principima višefaznih naizmeničnih struja, zajedno sa zaštićenom okolinom, trajno je izmenila svoj izgled.

Simbol društvenog i tehnološkog razvoja Užica i Srbije postao je žrtva neodgovornog i bahatog odnosa države prema kulturnom nasleđu. Na osnovu člana Krivičnog zakonika nadležnom tužilaštvu podnećemo krivičnu prijavu protiv odgovornih lica za učinjeno krivično delo uništenje ili oštećenje tuđe stvari, učinjeno prema kulturnom dobru”, objašnjava Sinđić.

Gradska uprava grada Užica izdala 2018. godine rešenje o izmenama pravosnažnog Rešenja o građevinskoj dozvoli za rekonstrukciju i revitalizaciju male hidroelektrane (MHE) “Pod gradom”, na reci Đetinji.

Nakon izvedenih radova, prva Evropska hidrocentrala koja je funkcionisala po Teslinim principima višefaznih naizmeničnih struja, zajedno sa zaštićenom okolinom, trajno je izmenila svoj izgled.

Kada je 1900. godine puštena u rad, hidrocentrala na Đetinji je bila prva Evropska hidrocentrala koja je funkcionisala po Teslinim principima višefaznih naizmeničnih struja.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo je 1974. godine utvrdio spomenička svojstva ovog objekta, i zajedno ga sa neposrednom okolinom i starim užičkim izgledom zaštitio kao nepokretna kulturna dobra od velikog značaja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare