mhe
Foto: Nova.rs

Samo u poslednjih pet godina, građani i država vlasnicima malih hidroelektrana isplatili oko 107 miliona evra, a proizveli su između 0,7 odsto i 1,4 odsto ukupne električne energije u Srbiji.

Novi nacrt Zakona o obnovljivim izvorima energije, koji bi uskoro trebalo da dođe na dnevni red Skupštine Srbije, predviđa nastavak plaćanja podsticaja za male hidroelektrane i hidroelektrane do 30 MW.

Ova odredba je ostavljena kako bi se omogućilo prvenstveno podsticanje pribranskih hidroelektrana, čime će se i dalje nastaviti devastacija naših reka.

Srbija je zemlja bogata pitkom vodom, zbog čega neretko njenu dostupnost uzimamo zdravo za gotovo. Decenijama unazad se loše upravlja našim vodnim resursima. Od zagađenja otpadnim vodama i otpadom, izgradnjom malih hidroelektrana i neodrživih brana, do nekontrolisane eksploatacije šljunka i peska, sečenja priobalja, betonizacije i kanalizacije prirodnih vodotokova.

Zadnjih nekoliko godina, objavljen je veći broj studija o ekološkoj, pravnoj, društvenoj i ekonomskoj šteti izgradnje malih hidroelektrana u Srbiji. Studije su dokazale da ne postoji opravdan razlog za izgradnju i subvencionisanje bilo kog tipa malih hidroelektrana, jer šteta koju uzrokuju daleko prevazilazi bilo kakvu moguću korist.

„Već dugo ukazujemo na štetnost projekata malih hidroelektrana sa ekološkog, pravnog i socio-ekonomskog aspekta, a sve sa ciljem zaštite životne sredine, sprečavanja negativnih efekata na ekonomiju, kao i ostvarivanja osnovnih ljudskih prava garantovanih Ustavom, na  šta upravo upućene analize ukazuju. S tim u vezi, krajnje je vreme da i Vlada naše zemlje počne da sluša volju svojih građana i uloži napore da zaštiti naša prirodna i vodna dobra koja su garancija za izgradnju održivijeg društva“, kaže Nataša Milivojević iz WWF Adrije.

S obzirom na svu štetu koje male hidroelektrane proizvode, kao i na ogromne iznose koji se isplaćuju povlašćenim proizvođačima, WWF Adria predložio je Vladi i relevantnim ministarstvima da iz Uredbe o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, ali i Nacrta zakona o obnovljivim izvorima energije, stavi van pravne snage podsticanje proizvodnje struje iz malih hidroelektrana, pri čemu je neophodno izuzeti sve hidroelektrane snage do 30 MW.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar