Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nova godina je praktično iza ćoška, a građani Srbije i dalje ne znaju kako će 31. decembra i 1. januara izgledati dnevna dinamika njihovih života. O njoj neposredno odlučuje Krizni štab: on će se - nakon dvaput pomerane sednice - danas odlučiti za jedan od tri potencijalna scenarija uređenja novogodišnjih proslava.

Cela Evrope je, inače, u svojevrsnom „lokdaunu“; Nemačka je specifične epidemiološke mere donela već nedeljama pre božićnih praznika; Srbija je, kao po pbičaju, u konfuziji. Zato vam predstavljamo tri scenarija o kojima se prethodnih dana najviše govorilo i spekulisalo.

Scenario 1: Policijski čas

Da je danas 28. april a ne 28. decembar, sasvim sigurno bismo iduće dane proveli – pod ključem. Ipak, praksa uvođenja policijskog časa pred narodna veselja – kakva je praktikovana ovog proleća – „poražena“ je, nakon protesta u julu. Sada se niko i ne usuđuje da razmotri ovu mogućnost, premda struka apeluje da bi neku vrstu lokdauna trebalo razmotriti.

Scenario 2: Potpuno otvaranje

Zvuči još šokantnije od policijskog časa, ali ovaj scenario je čak i verovatniji. Posebno ako se uzme u obzir da je veliki broj klubova, hotela i restorana, i u prestonici i u velikim turističkim centrima, već prodao novogodišnje aranžmane. Lekari u Kriznom štabu uporno ponavljaju da se protive toj opciji, ali već ih je toliko puta preglasao politički deo Kriznog štaba da je njihova reč „devalvirala“. Zato, nikoga ne treba da šokira ako Vlada otkloni anti-korona mere pred najluđu noć.

Scenario 3: Delimična zaštita

Najverovatniji je scenario prema kojem će ekonomija, politika i zdravstvo naći zajednički jezik koji neće zadovoljiti ni lekare ni biznismene. Taj model obuhvataće neku vrstu delimičnog zatvaranja, poput onog praktikovanog prethodnih nekoliko nedelja. Na primer, Krizni štab bi mogao da dozvoli rad kafića i restorana 31. decembra do 17 ili 20 sati, uz zaključavanje svih prodavnica od 1. januara. Ili, da se rad lokala ograniči na do 15 sati oba dana. Ili…

Nemoguće je predvideti za koji će se modalitet na kraju Vlada Srbije odlučiti.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar