Foto:Nova.rs

Inicijative Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva postaviće u Dolini Ibra table upozorenja "Investitori malih hidroelektrana niste dobrodošli". Plan je da bude postavljeno ukupno sedam ovakvih tabli i to na lokacijama na kojima je planirana izgradnja mini hidroelektrana.

„Pripremili smo table, i u petak ćemo simbolično postaviti prvu, u Ušću na Ibru. Ostale table upozorenja ćemo postaviti u predelima oko Studenice i iznad nje, jer su pojedini investitori zainteresovani da na planinskim rečicima ovog kraja sagrade male hidroelektrane. Ništa nije urađeno da se zaustavi gradnja MHE. Sada sledi naša borba“, kaže Goran Nikolić iz Ušća.

Foto:Nova.rs

I pored višegodišnjeg zalaganja i rada koje su lokalne inicijative uložile da objasne zašto je važno zaustaviti projekte mini hidroelektrana, planinske reke kraljevačkog kraja su i dalje ugrožene.

Podsećamo, inicijative Pravo na vodu, Spasimo Studenicu i Sačuvajmo planinske reke Kraljeva su podnele peticiju za moratorijum na izgradnju MHE u Gradu Kraljevu u novembru 2021. godine. Mesec dana kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u javnom obraćanju obećao da neće biti mini hidroelektrana na ovoj teritoriji.

„Međutim, nikakva zvanična odluka nije doneta a na terenu vidimo da se investitori vraćaju. Beloševa, Jasenska, Strainjska i Grajićka reka su ugrožene i svakoj od njih preti po skoro kilometar cevi MHE Mlanča. I dalje je na snazi Prostorni plan Grada Kraljeva koji predviđa čak 52 lokacije“, izjavili iz ekološke mreže Pravo na vodu.

Plan je da se u narednom periodu postavljaju table upozorenja, ne samo investitorima, već i lokalnoj samoupravi u Kraljevu, kako bi jasno poslali poruku i pozvali na očuvanje reka.

„Početkom oktobra organizovaćemo i protestno okupljanje ispred Skupštine Grada Kraljeva, kako bi pozvali lokalnu samoupravu da usvoji moratorijum i zabrani izgradnju štetnih projekata po prirodu i ljude“, napominju iz Pravo na vodu.

BONUS VIDEO Kako Ziđin uništava Zlotsku reku

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar