Milica Stanisavljević Foto: Južne vesti

Supruga Nišlije koji je u jeku epidemije korone preminuo, a da iako je imao uput nije hospitalizovan, dobila je odgovor zdravstvene inspekcije u kome se konstatuje ono što i sama Milica Stanisavljević tvrdi - da je iz Vojne bolnice upućen u niški Klinički centar, ali ne i zašto u tu ustanovu nije primljen na lečenje, pišu Južne vesti.

Jedino što joj preostaje je, kaže, da tuži državu, jer i dalje tvrdi da Niš nije imao bolnicu za lečenje brojnih pacijenata koji nisu imali koronu.

Krajem maja Južne vesti su objavile svedočenje 79-godišnje Milice Stanisavljević iz Niša koja je dokumentovala da joj je suprug u jeku epidemije preminuo, ali ne od virusa korona, već zato što nije bio lečen.

Pitala je tada ko je odgovoran za to što Niš nekoliko meseci nije imao bolnicu za mnoge pacijente koji nisu imali koronu, ali taj odgovor ni ona ni novinari do danas nisu dobili.

Pet meseci kasnije stigao je Izveštaj Komisije za vanrednu unutrašnju kontrolu stručnog rada lekara koji su učestvovali u lečenju njenog supruga, a koji potpisuje republička inspektorka Ministarstva zdravlja dr Dušica Ilić.

U odgovoru koji je dobila praktično su potvrđena njena svedočenja – piše da je njen suprug Božidar primljen na bolničko lečenje u Vojnu bolnicu, na osnovu uputa lekara Doma zdravlja i predloga urologa iz Kliničkog centra Niš. Pojašnjavaju da je lekar otpočeo lečenje adekvatnom konzervativnom terapijom, a navode i da je planirao invazivnu hiruršku dijagnostičku proceduru.

U konsultaciji sa načelnikom Sektora hirurških grana, delom zbog aktuelne epidemiološke situacije (Vojna bolnica Niš je u tom periodu radila kao „non COVID“ bolnica za teritogiju grada Niša).

Na Odeljenju hirurgije nisu planirane hirurške intervencije već se u saradnji sa lekarima Kliničkog centra Niš sprovodilo postoperativno lečenje pacijenta-civilnih osiguranika, ali pre svega zbog težine kliničke slike, pacijent je otpušten iz Vojne bolnice Niš sa predlogom da se lečenje nastavi u ustanovi tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite (a to je KC Niš) – piše u odgovoru koji je dobila.

Takođe, u odgovoru koji je Stanisavljevićeva dobila piše da je zaključak komisije da je njen suprug tri dana (od 24. do 27. aprila) stacicionarno lečen na Odseku urologije na hirurškom odeljenju niške Vojne bolnice, kao i da je to učinjeno „veoma stručno, konzervativnom terapijom koja je bila adekvatna težini oboljenja“.

Ipak, zaključuju da je nakon toga otpušten iz Vojne bolnice, tada jedine za pacijente koji nisu imali koronu, a potom upućen u Klinički centar Niš, ali dalje ne preciziraju zašto tamo nije primljen na dalje lečenje.

Dana 27.10. 2020.godine pacijent je otpušten iz Vojne bolnice Niš sa predlogom da se lečenje nastavi u ustanovi tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite-Klinički centar Niš. Zdravstvena inspekcija nema daljih nadležnosti obzirom da se radi o stručnom nadzoru, a inspekcija vrši upravni nadzor – piše u odgovoru.

Stanisavljevićeva o odgovoru inspekcije: Pređi brigo na drugoga

Da li je Niš u jeku epidemije korone imao bolnicu za građane koji nisu bili zaraženi korona virusom – bilo je i još uvek je pitanje koje postavlja 79-godišnja Nišlijka. Ponavlja da je njeno iskustvo da nije bilo mesta za lečenje drugih bolesnika, jer je njen, do marta zdrav suprug, preminuo nakon što mu je prekinuto lečenje i nije zbrinut ni u jednoj bolnici u Nišu.

Podseća da su nakon otpuštanja iz Vojne bolnice otišli u Urgentni centar i tu naišli na zatvorena vrata, a nakon desetak dana njen suprug Božidar je preminuo u 82. godini. Milica napominje da, iako ne zna da li bi uopšte preživeo i da je bio hospitalizovan, i dalje želi da javnost zna da on nije bio lečen.

Čitajuci otpusnu listu iz Vojne bolnice i odgovora Zdravstvene inspekcije iz Beograda, Milica zaključuje:

Jasno se vidi da je ovde reč o ovome – „pređi brigo na drugoga“. Ja sam kasno shvatila da za mog supruga nije bilo spasa – napominje.

Takođe ističe da je doktor, koji njenog supruga nije primio u Urgentni centar, jer im je navodno to bilo zabranjeno, biopsiju uradio u privatnoj bolnici.

Takođe mi nije jasno šta obavezuje doktore Hipokratova zakletva – da li da leče bolesnika ili da ga izbace iz bolnice?

Situacija u Nišu opet je kao na početku epidemije i u Kliničkom centru moguće su samo hitne operacije, a Vojna bolnica će moći da zbrine do 85 kovid negativnih pacijenata, pa Stanisavljevićeva zato podseća da do svega ovoga što je doživela u aprilu ne bi došlo da je RFZO sa VB Niš imao obnovljen ugovor o lečenju civilnih pacijenata.

Ko je odgovoran za to? Zdravstvena inspekcija se ne bavi time, samo prihvata šta je ko rekao. Sve je u rukavicama, niko nikome neće da se zameri. Ja novčana sredstva nemam, nalaze se u privatnim klinikama i bolnicama gde je moj suprug lečen. Meni preostaje samo da tužim državu, jer nije obezbedila ni jednu bolnicu u Nišu za prijem i lečenje ostalih bolesnika izuzev kovida 19. Da li su oni važniji od ostalih, jer ostali bolesnici nisu imali nikakve šanse za lečenje – zaključuje.

Napominje da novac ne želi, sada traži advokata koji je spreman da uđe u ovaj proces, a kaže da bi sav novac dala upravo za lečenje – dece obolele od raka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (2)