valjevo zagađenje
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Stanovnici Niša ponovo su suočeni sa ekstremnim zagađenjem vazduha, a toku jučerašnjeg popodneva i večeri koncentracije štetnih čestica dostigle su najviše vrednosti od početka grejne sezone.

U 20 časova koncentracija PM10 čestica u Nišu bila je 202 mikrograma po metru kubnom, odnosno četiri puta viša od dozvoljene, dok je koncentracija PM2,5 čestica bila 201 mikrogram po metru kubnom što je osam puta više od dozvoljene vrednosti.

Nakon ponoći koncentracije štetnih čestica počele su da opadaju, ali ni u zoru ni tokom jutra nisu bile u granicama dozvoljenih.

Jutros u osam časova, kada najveći broj dece odlazi u školu, izmereno je 123 mikrograma po metru kubnom čestica PM10 i 121 mikrogram čestica PM2,5. Inače, smatra se da je vazduh čist ukoliko je koncentracija PM10 čestica manja od 50 mikrograma po metru kubnom, a koncentracija PM2,5 čestica manja od 25 mikrograma.

Merenja Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da su u poslednja dva dana građani Niša tek po koji sat u toku prepodneva su mogli da udišu čist vazduh.

U proteklih mesec dana vazduh u Nišu često je bio u kategorijama „zagađen“ i „jako zagađen“. Merne stanice kod Osnovne škole „Sveti Sava“ i Instituta za javno zdravlje registrovale su 10. decembra identičnu koncentraciju čestica PM10 i PM2,5 od 187 mikrograma po metru kubnom, dok je 5. decembra koncentracija PM10 čestica bila 173 mikrograma, a koncentracija PM2,5 mikrograma.

Ukoliko je za udehu Nišlijama od početka grejne sezone još nije oboren neslavan rekord iz 20. januara ove godine kada je koncentracija PM10 čestica u jednom času iznosila 341,9 mikrograma po metru kubnom, što je skoro sedam puta više od dozvoljene vrednosti, a koncentracija PM2,5 čestica bila je 337 mikrograma, što je trinaest i po puta više od dozvoljene vrednosti.

Zagađenje vazduha u Nišu iz godine u godinu raste, što potvrđuje i podatak da je u periodu od 2011. godine do 2018. godine maksimalna izmerena koncentracija PM10 čestica u Nišu bila je 257 mikrograma po metru kubnom, a tokom 2020. i 2021. godine premašila je 300 migrograma.

Po mišljenju stručnjaka, razloge za ekstremno zagadjenje vazduha u Nišu treba tražiti u činjenici da se individualnim ložištima zagreva 50 odsto domaćinstava i da u gradu postoji veliki broj ustanova koje za grejanje još koriste lož ulje, mazut i ugalj.

Razloge treba tražiti, govore stručnjaci, i u sve intenzivnijem saobraćaju i sve većem broju vozila u gradu.

Bonus video – Zagađenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar