Niš tvrdi da je „Jura“ žarište, država da je sve u redu

Podeli:
Raniji protest u Juri zbog nepoštovanja epidemioloških mera Foto: Aleksandra Petrović

Niški štab za vanredne situacije tvrdi da je fabrika "Jura" žarište koronevirusa, nadležni na republičkom nivou, konkretno ministarstva za zdravlje i za rad odgovaraju da ta fabrika poštuje sve propisane epidemiološke mere. Ova južnokorejska kompanija u Srbiji ima tri fabrike u tri grada u kojima je ukupno zaposleno oko 6.500 radnika. Od početka pandemije, kada su druge fabrike privremeno obustavljale proizvodnju ili smanjivale broj angažovanih radnika, "Jura" se iz petnih žila trudila da održi rad u punom kapacitetu.  Radnici su se bunili, štrajkovali i odbijali da uđu u fabriku dok ne dobiju zaštitnu opremu, ali su efekti svih njihovih pobuna  bili kratkog veka i ubrzo se sve vraćalo na staro. 

Grad Niš je 12. oktobra zatražio pomoć državnih organa zbog sve većeg broja obolelih u „Juri“, pošto su zaraženi u toj fabrici činili 60 odsto ukupnog broja obolelih u gradu. Zatražena je pomoć nadležnih državnih organa i slanje inspekcija u fabriku.  Narednog dana je za Nova.rs u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je rečeno da je inspekcija utvrdila da je u „Juri“ u Nišu sve po pravilima.

Tada je saopšteno da je prilikom nadzora 9. septembra  utvrđeno je da je poslodavac doneo Plan primene mera bezbednosti i zdravlja na radu i obezbedio zaštitne maske za sve zaposlene, kao i da se re početka rada svake smene, kao i nakon završetka rada vrši dezinfekcija na radnim mestima, a jednom nedeljno se vrši dezinfekcija svih prostorija od strane ovlašćene ustanove. Nekoliko dana kasnije,  iz  Ministarstva zdravlja saopštili su listu Danas da su inspektori rada, sanitarni inspektori i epidemiolozi utvrdili da ova fabrika u potpunosti poštuje epidemiološke mere protiv infekcije korona virusa, izuzev što radnicima ne meri temperaturu na ulazu u fabriku već na njihovom radnom mestu.

Podsećamo da nijedna strana kompanija koja posluje u Srbiji, nije izazvala toliki revolt radnika tokom pandemije, kao što je slučaj u južnokorejskoj „Juri“ koja se bavi proizvodnjom instalacija za automobilsku industriju.  U tri Jurina pogona u Nišu, Leskovcu i Rači kod Kragujevca, radnici su se pobunili i odbijali da ulaze u fabrike dok im se ne obezbedi adekvatna zaštita.

Na početku pandemije, kada u javnosti nije bilo dovoljno informacija o virusu i kada se sa konferencija Kriznog štaba saopštavalo da je virus „mnogo opasan, nepredvidiv i da će nam biti mala groblja“,  „Jurini“ radnici su pozivani da rade punim kapacitetom u tri smene.

Foto: Aleksandra Petrović

U fabrikama u kojima se godinama suzbija  sindikalno delovanje i u kojima su sindikati tek u povoju i naznakama, protest i pobunu protiv  neadekvatnih  uslova tokom pandemije  izneo je kolektivizam i zajedništvo radnika.

U sve tri fabrike, radnici su odbijali da uđu u pogone, a zbog takvog razvoja situacije južnokorejski poslodavac nije imao kud, pa je dozvolio epidemilozima da uđu u hale i odrede minimum procesa rada.

Menadžmentu je tokom vanrednog stanja u aprilu ove godine, u sve tri fabrike naloženo da radnicima obezbedi maske, sredstva za dezinfekciju, češće pauze, više autobusa za prevoz, ukidanje treće smene i redukovanje proizvodnje, u kojoj na 5.000 kvadratnih metara u proizvodnoj hali, može da bude samo 50 radnika. Takođe, radnicima je ostavljena mogućnost da ne dolaze  na posao, ukoliko su zabrinuti za ličnu i bezbednost svojih porodica.

Jura se u retkim obraćanjima javnosti obavezala da će sve navedene mere ispoštovati, ali su ubrzo počeli da krše pravila na koja su se obavezali.

Bonus od 1.000 dinara za dolazak na posao

„Jura“  se poslužila i krajnje nemoralnom ponudom, u kojoj je zaposlenima u niškoj fabrici, u piku epidemije početkom aprila, ponudila novčanu stimulaciju od 1.000 dinara za svaki dan koji provedu na poslu i dodani bonus od  3.000, ukoliko „vežu“ pet dana uzastopno.

Menadžemnt je ove svoje poteze pravdao rečima da su ‘’klijenti Jure nastavili sa redovnim poslovanjem,  te da zahtevaju dnevne isporuke, zbog čega prekid proizvodnje dovodi do velikih gubitaka, što ugrožava poslovanje i opstanak kompanije“.

Foto: Aleksandra Petrović

Da je južnokorejskoj firmi  preči profit od zdravlja zaposlenih, potvrđuju i svedočenja radnika, prema kojima je i pored  inspekcijskog nadzora u sve tri fabrike i preporučenih mera za sprečavanje epidemije, fabrika sve vratila „na staro“ odnosno, rad  u tri smene i prevoz krcatim autobusima.

Uprkos svim protestima i upozorenjima sindikalnih centrala da se u fabrikama krše preventivne mere, republička inspekcija rada je 24.aprila saopštila da  je „korporacija Jura ispoštovala sve mere koje su u nadležnosti inspekcije rada“. Tim povodom se oglasilo i Ministarstvo rada kratkim saopštenjem.

„Povodom prijave da se u Juri ne poštuju pravila usled vanrednog stanja izazvanog virusom Covid 19, Inspekcija rada je izvršila tri vanredna inspekcijska nadzora u proizvodnim pogonima u Nišu, Leskovcu i Rači, tokom kojih nisu utvrđeni propusti u nadležnosti inspekcije rada“.

„Jura“ pretila da će napustiti Srbiju ako se radnici iz kućne izolacije ne vrate na posao

Nekako, istovremeno sa saopštenjem Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ‘’Jura’’ se pismom  obratila gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću u kom ga moli da ‘’posreduje u povratku 170 radnika iz kućne samoizolacije’’.  U suprotnom će, kako je tada naveden, biti prinuđeni ‘’da proizvodnju presele u neku od okolnih zemalja’’.  Gradonačelnik Leskovca je to pismo nazvao ‘’tužnim’’, a njegove delove podelio sa javnošću na konferenciji za novinare.

Jura u Srbiji posluje od 2010.godine

Južnokorejska kompanija „Jura“ u Srbiji posluje od 2010.godine, a fabrike u Rači, Leskovcu i Nišu, otvorila je uz državnu podršku. Uz povoljnosti za zemljište na kojima se nalaze fabrike, Jura je dobila i subvencije države  za svako radno mesto u iznosi od 7.000 do 10.000 evra.

 

Zaposleni su od početka ukazivali na loše uslove rada, Ministarstvo i inspekcije to negirali, a na videlo je izašlo sve kad je početkom maja u leskovačkoj fabrici došlo do naglog porasta inficiranih. Republički krizni štab je naredio da se testiraju svi zaposleni, a u trenutku kada je u Srbiji ukinuto vanredno stanje, Leskovac je postao žarište.

Rezultati masovnog testiranja 2.850 zaposlenih su pokazali pozitivan rezultat  za više od sto radnika, od kojih je preko 50 bilo na lečenju u kovid bolnicu u Leskovcu.

Do kraja maja, situacija u leskovačkoj Juri se postepeno stabilizovala, ali se korona ponovo pojavila tokom septembra u fabrici u Nišu.

Za mesec i po dana, odnosno od 1. septembra do 13. oktobra Covid 19 potvrđen je kod 76 zaposlenih u niškoj fabrici. Razlozi za izbijanje žarišta su stari, opet se ne poštuje distance, radnici rade punim kapacitetom, a menadžment se ponovo oglušio o preporuke epidemiologa.

Ovoga puta, krizni stab iz Niša, zatražio je intervenciju nadležnih ministarstva, jer kako su naveli ‘‘ne može lokalna samouprava da zatvori fabriku’’.

 

Komentari

Vaš komentar