jura žarište krone
Foto: Privatna arhiva

Južnokorejska kompanija ‘’Jura’’ u Nišu, ponovo je dospela u žižu javnosti zbog pojave koronavirusa. Zaposleni i sindikat te fabrike za Nova.rs kažu da se uslovi za rad tokom pandemije nisu nimalo popravili, naprotiv, objašnjavaju oni, postali su još gori. Od početka septembra koronavirus je potvrđen kod 76 zaposlenih, od čega je samo u toku današnjeg dana šest novootkrivenih. Članove gradskog Kriznog štaba zabrinjava što je to skoro 60 odsto od ukupnog broja novoinficiranih u tom periodu, pa su najavili da će pomoć zatražiti od Vlade Srbije.  Iz Ministarstva rada za Nova.rs kažu da je inspekcija utvrdila da se u fabrici u Nišu poštuju sve propisane mere zaštite.

Zaposleni u niškoj „Juri“ i dalje se prevoze krcatim autobusima, na traci rade „glava uz glavu“, a na pauzama za obrok u kantini sede zbijeni jedni do drugih, u najkraćem opisuju naši sagovornici kako izgleda rad u toj fabrici.

Objašnjavaju da su preventivne mere bile kratkog daha i da se režim rada vratio „na staro“. Fabrika radi punim kapacitetom u tri smene, a kako dodaju, na sve to, „Jura“ je uvela rad subotom i nedeljom, kao i prekovremeni rad u pojedinim sektorima u trajanju od dva sata.  Od rukovodstva dobijaju informacije „da mora da se radi više, jer kasne sa isporukom“.

Oni strahuju da je broj inficiranih veći od zvanično saopštenih rezultata, jer u uslovima u kojima rade nema elementarnih preventivnih mera.

„Po 10 sati provodimo u fabričkoj hali bez prozora. Ko zna šta za to vreme udišemo, a imamo samo platnene maske koje su se izlizale od pranja. U početku smo imali  sredstva za dezinfekciju, a sada je to ‘luksuz’. Topla voda je takođe retkost, pa ruke pre obroka peremo hladnom vodom“ ogorčeno kaže jedan zaposleni.

Radnici navode i da im je ukinuta pauza koja je bila uvedena tokom pandemije, kao i da im se više ne toleriše čekiranje za ulazak u fabriku posle zvaničnog početka radnog vremena.

Foto: Aleksandra Petrović

„O distanci se više uopšte ne vodi računa. Imamo tri aparata za čekiranje i svi se ‘naguramo’ da što pre uđemo, jer ne dozvoljavaju kašnjenje na posao. Rukovodstvo povremeno kazni nekog radnika koji je spustio masku, njima je je to ‘osnovna zaštita’, a sa druge strane,  natrpaju nas u pune autobuse, punu kantinu, prisiljavaju nas da radimo po 10 sati sa jednom pauzom“ objašnjava naš sagovornik.

Zaposleni ističu da se u fabrici „na svemu štedi“, osim na ljudima koji se „tretiraju kao robovi“.

Ministarstvo: Inspekcija utvrdila da je u „Juri“ u Nišu sve po pravilima

U petak 9. oktobra izvršen je inspekcijski nadzor u kompaniji „Jura“ u Nišu, navode za Nova.rs u Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Prilikom nadzora utvrđeno je da je poslodavac doneo Plan primene mera bezbednosti i zdravlja na radu i obezbedio zaštitne maske za sve zaposlene. Pre početka rada svake smene, kao i nakon završetka rada vrši se dezinfekcija na radnim mestima, a jednom nedeljno se vrši dezinfekcija svih prostorija od strane ovlašćene ustanove“ navode u odgovoru iz Ministarstva. Dodaju da je poslodavcu predloženo da vrši edukacije zaposlenih i menadžmenta o merama za sprečavanje širenja epidemije i da zaduži rukovodioce koji će kontrolisati primenu mera.

Inspekcija rada će, kako ističu iz Ministarstva, i dalje u okviru svojih nadležnosti vršiti nadzore i pratiti stanje bezbednosti i zdravlja na radu zaposlenih.

„Sa jedne strane nas teraju da radimo prekovremeno i nedeljom, a sa druge nam nisu isplatili regres, pod izgovorom da je fabrika poslovala sa gubitkom zbog korone. Nije nam jasno, kakav gubitak, kad radimo i više nego uobičajeno“, zaključuje jedan od naših sagovornika.

U Regionalnom povereništvu sindikata  „Sloga“  za jug Srbije navode da se sada u „Juri“ dešava upravo ono na šta  su ukazivali od početka epidemije.

„Jura je dobila zvanične protivepidemijske mere koje je morala da ispoštuje, ali je sve ostalo na papiru. Očigledno je da u toj kompaniji ljudski život nije bitan, već samo profit koji ostvaruju u našoj zemlji“ kaže za Nova.rs Dejan Ilić, poverenik sindikata  „Sloga“, koji je više puta upozoravao na kršenje propisanih mera u toj južnokorejskoj kompaniji.

Zbog  „Jure“ zasedao Krizni štab

Propuste u protivepidemijskim merama u komapniji „Jura“  evidentirao je i niški Institut za javno zdravlje. Zbog takve situacije, zasedao je i gradski Krizni štab, na kojem je potvrđeno da  se u „Juri“ ne sprovode sve preventivne mere, pa je odlučeno da Grad „zatraži pomoć Republike u postupanju prema toj fabrici“.

„O zatvaranju fabrika mi ne odlučujemo, moraju da se uključe određena ministarstva, pre svega Ministarstvo za rad  i inspekcije, na prvom mestu inspekcija rada i sanitarna inspekcija. Uvid naših inspekcijskih službi i Instituta za javno zdravlje Niš pokazao je da u ‘Juri’ nema sprovođenja svih mera. O tome ipak moraju da se izjasne odgovarajući nivoi iz Republike, jer je to značajna organizacija u kojoj je 2.500 ljudi“, pojasnio je epidemiolog Branislav Tiodorović, član gradskog  i republičkog Kriznog štaba.

Foto: N1

Epidemiolog niškog Institiuta za javno zdravlje dr Mirko Ilić za Nova. rs kaže da su povećanje broja zaraženih u „Juri“ počeli da beleže još krajem avgusta i da su  prva upozorenja menadžmentu te kompanije poslali početkom semptembra.

Institut je kontrolom u toj fabrici uočio da su „uska grla“ za širenje virusa,  prevoz, ventilacija u fabrici i blizina zaposlenih u proizvodnom procesu i da su na tim mestima radnici najviše izloženi riziku za širenje virusa.

On navodi i da je Institut „Juri“ nudio „besplatnu pomoć“, ali da se u međuvremenu ništa nije promenilo, pa je došlo do porasta inficiranih. Dr Ilić objašnjava da su među inficiranima uglavnom  mladi ljudi od 20 do 40 godina, koji imaju lakšu kliničku sliku, ali  strahuje od lokalne transmisije, pa je zbog togaopravdana reakcija Kriznog štaba da od Republike traži rešenje ove situacije.

„Od svih zaposlenih u Juri koji su inficirani, imamo samo jednu mladu osobu od 25 godina koja je hospitalizovana. Međutim, pojavljuju se članovi njihovih porodica koji imaju težu kliničku sliku i zbog toga je opasno da se virus dalje širi’’ pojasnio je dr Ilić.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i glavnokomandujuća gradskim Kriznim štabom, kratko je za Nova.rs potvrdila da je o epidemiološkoj situaciji u „Juri“ obavešteno Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo za rad zapošljavanje boračka  socijalna pitanja koje će preko nadležne inspekcije ispitati uslove u toj fabrici.

Pitanja o protivepidemijskim merama koje se primenjuju u fabrici, uputili smo i menadžmentu „Jure“, ali do objavljivanja ovog teksta  od njih nismo dobili odgovore.

Institut za javno zdravlje u Nišu, saopštio na sednici Kriznog štaba u ponedeljak, da je od početka septembra u tom gradu koronavirus potvrđen kod 114 osoba, a da je od tog broja  68 iz južnokorejske fabrike „Jura“, što je oko 60 odsto od ukupnog broja novootkrivenih.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare