Radnicima niške "Jure" koji su i jutros odbili da uđu u fabriku, danas je ponuđen bonus od 1.000 dinara za svaki dan koji provedu na poslu od 9. aprila do 4. maja, saznaje Nova.rs. od zaposlenih u toj fabrici.

Obaveštenje sa ponudom o dodatnim bonusima za radnike istaknuto je na fabričkoj ogradi.

„Juče je taj bonus bio 500 dinara po danu, danas su podigli na 1.000. Mi ne protestujemo zbog plate, ne tražimo povećanje, mi smo zabrinuti za sopstveno zdravlje i zbog toga odbijamo da uđemo u fabriku“, rekla je za naš portal jedna radnica.

Kako se vidi na fotografijama dostavljenim našoj redakciji, menadžment fabrike danas je ponudio dodatni bonus od 1.000 dinara za svaki radni dan, a za rad subotom 2.000 dinara.

Foto: Privatna arhiva

Novčanu stimulaciju ponudili su i za rad u kontinuitetu, pa za pet provedenih dana na poslu, bonus iznosi 1.000 dinara, za 10 dana, dve hiljade, dok će za 15 dana u kontinuitetu, radnik biti „nagrađen“ sa tri hiljade dinara.

Do završetka ovog teksta iz kompanije „Jura“ nisu došli odgovori na pitanja Nova.rs – ima li među radnicima zaraženih koronavirusom i zbog čega daju novčane bonuse.

„I sutra ćemo da blokiramo fabriku“

Radnici iz prve smene nisu ušli na svoja radna mesta, a ispred fabrike su ostali sve do dolaska kolega iz druge smene, potvrdio je za portal Nova.rs. Bratislav Ilić, predstavnik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ za Niš.

On je za naš portal izjavio da su radnici definisali konkretne zahteve i da od rukovodstva traže da se rad fabrike obustavi na tri nedelje , a da za to vreme radnici budu na plaćenom odsustvu.

„Ljudi su zabrinuti za svoje zdravlje i zbog toga je zahtev da se fabrika zatvori i detaljno dezinfikuje. Imamo pouzdana saznanja da je virus ušao u fabriku, za dvoje zaposlenih sa sigurnošću tvrdim da su sa potvrđenim virusom smešteni u Halu „Čair“, rekao je Ilić i dodao da će radnici i sutra blokirati rad fabrike, ukoliko menadžment ne pristane na pregovore.