Foto:EPA-EFE/Orlando Barría

Broj građana Niša koji se javljaju lekarima u kovid zdravstvenoj stanici niškog Doma zdravlja konstantno raste i juče je pregledano 320 ljudi, od kojih je 40 testirano PCR testom, a za 15 je stigao pozitivan rezultat na koronavirus, izjavio je za direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan.

Prema njegovim rečima, od ukupnog broja pregledanih pacijenata, prvi put se lekarima javio 81 pacijent, dok je šest pacijenata, zbog teže kliničke slike upućena na Kliniku za infektivne bolesti.

„U kovid zdravstvenoj stanici u Duvaništu trenutno je angažovano 18 lekara u tri smene, što je dovoljan broj lekara za pregled 500 do 600 pacijenata dnevno“, izjavio Jerkan.

On je istakao da je Dom zdravlja zbog povećanog broja pacijenata produžio radno vreme kovid stanice, tako da umesto od sedam do 20 časova, od danas radi od sedam do 22 časa.

Istakao je da će narednih dana biti povećan i broj ambulanti u kovid zdravstvenoj stanici sa sadašnjih šest, na osam.

„Dobili smo juče od Vojske Srbije šator koji ćemo opremiti u ambulantu, a zatražili smo još jedan. Tamo ćemo postaviti i montažnu ambulantu koja se do sada nalazila ispred centralnog objekta Doma zdravlja“, rekao je Jerkan.

Prema njegovim rečima, Dom zdravlja ima sasvim dovoljan broj zaposlenih, rendgen aparata, testova i drugog laboratorijskog materijala da, ukoliko se za to ukaže potreba, dnevno primi 1.000 gradjana za koje se sumnja da su oboleli od korona virusa.

„U ovom trenutku nam je cilj što masovnije testiranje, kako bi sprečili da asimptomatski slučajevi ili oni koji imaju vrlo blage simptome infekcije dalje prenose virus“, izjavio je Jerkan.

Dodao je da je najviše novozaraženih medju ljudima koji imaju izmedju 20 i 40 godina, a najteži slučajevi su medju licima starijim od 65 godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar