Foto: Privatna arhiva

"Nije se nasmejao. Nije mu se dopala promena okruženja, nije hteo da nas pusti da idemo. Nije hteo da sedne za sto, stajao je. Držao je tatu i mene za ruku, nije hteo da nas pusti. Bilo je tužno", tako je izgledao prvi dan u školi jednog posebnog prvaka, Severa Kaića. Junak naše priče je autistični sedmogodišnji dečak, koji je danas krenuo u prvi razred Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" u Novom Sadu. Utiske nam, emotivno i do srži iskreno, prenosi njegova mama Mila.

„Sever nije stao i nameštao kosu da ga fotkam jedno 120 puta, nije rekao „mama, prestani“. Nije se okrenuo prema meni dok je ulazio u školu, nije se nasmešio i viknuto ‘Ćao, mama!’ Ipak, učiteljica je jako ljubazna, drži ga za ruku. Otišli su zajedno na doručak. Potpuno sam zbunjena“, priznaje nam ova mama koja je nedavno apelovala na Vladu Srbije da usvoji zakon o roditeljima-negovateljima, koji će omogućiti roditeljima da deci poput Severa pruže potpunu negu 24 sata i da za to budu plaćeni, da im to bude posao.

Sever ima i brata Marka, koji ide u srednju školu, a njegova sestra Lenka danas je krenula u treći razred osnovne škole. Sever zahteva punu pažnju i brigu, pa zbog toga neretko drugo dvoje dece ispaštaju.

U međuvremenu, na samom početku školske godine i njegovog prvog raazreda, Sever je ostao bez pratioca koji treba da mu bude podrška u školi, pa je porodica Kaić prinuđena da hitno nađe novog.

„Devojka koja je čuvala Severa iznenada se javila koordintorki za pratioce u Severovoj školi. To moramo hitno da rešimo, on ne može bez pratioca, to moramo da rešimo do sredine sledeće nedlje“, objašnjava Mila i apeluje da im se jave svi zainteresovani da kao pratioci budu podrša Sevru u školi

Današnji polazak Severa u prvi razred Mili je jako teško pao. Ipak, ona očekuje da će se prilagoditi na novo okruženje i novo društvo u školi.

„Biće to u redu za nekoliko dana. Prilagodiće se on“, uverena je Mila.

Mila Kaić Foto: Privatna arhiva

Za razliku od većine drugih roditelja Mili nije važan uspeh, važno joj je da se Sever koliko-toliko osamostali.

„Da sam krene u toalet, da se sam obuva. Da se sam skine i obuče. Bitnije mi je da ga osoamostali. Više mi nije čak ni bitno da progovori, ima toliko drugačijih načina komunikacije“, objašnjava nam Mila.

Foto: Privatna arhiva

„Molim vas“

„Sever je neverbalan, nosi pelene i nesposoban je za samostalan život. Nema nikakav strah, pa smo morali da stavimo prepreke na prozore i balkonska vrata. Dešavalo se da stigne i do krova zgade. Dešavalo se i da visi sa sprata. Par puta je upalio kuhinju. Pod stalnim smo stresom i neko mora 24 sata da bude uz njega“, objašnjava nam Mila kako izgleda život s hiperaktivnim i neustrašivim sedmogodišnjakom.

Zato je uputila važan apel novoj Vladi Srbije čije formiranje uskoro očekujemo.

„Ja molim, MOLIM, Vladu Republike Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine, da stave jednom i „nas“ na dnevni red. Da se usvoji Zakon roditelj negovatelj, da se dodele asistenti, da možemo bez doplate da dobijemo ličnog pratioca“, zavapila je u izjavi za Nova.rs Mila Kaić.

„Nama je jako teško da nađemo posao. Retko ko hoće da zaposli osobu, a da nije siguran koliko na nju može da računa. Nama danas može da bude miran dan, a već sutradan da završimo u bolnici. Posebno je teško roditeljima u ruralnoj sredini“, objašnjava Mila sve razloge zbog kojih bi trebalo usvojiti Zakon o roditelju negovatelju.

Autizam nije bolest

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar