Fotografije nevremena
Foto: Shutterstock/Alex Linch, Sanjin Strukic/PIXSELL

U Srbiji nas danas očekuju obilnije padavine, ali prema prognozi hidrometeorologa, naša zemlja izbeći će nevreme koje je noćas pogodilo Zagreb.

U Srbiji nas danas očekuju pljuskovi, grmljavina, a u pojedinim krajevima i – grad.

„Mi očekujemo obilnije padavine, ali ne u tolikoj meri kao što je to bilo u Hrvatskoj„, kaže za Nova.rs Dragana Broćović, prognostičar Hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Kako objašnjava, iznad severnog Jadrana i severnih i zapadnih krajeva Balkana bilo je prostrano polje niskog vazdušnog pritiska i nestabilna vazdušna masa, koja će se danas i sutra sporo premeštati na istok, uslovljavajući kišu, pljuskove, grmljavinu i oblinije padavine.

„To je noćas bilo u oblasti severnog Jadrana, Gorskog Kotara i  područja severozapadne Hrvatske – područje Zagreba i Varaždina. Svuda je bilo između 40 i 80 litara po kvadratnom metru, a u Varaždinu 127 litara i Zagrebu preko 80 litara“, navodi Broćović.

To sada dolazi kod nas, ali postepeno slabi.

Kako ističe prognostičar RHMZ, iznad Balkana je slabo zapadno, jugozapadno visinsko strujanje što povećava uslove za padavine, ali je oblačni sistem slabo pokretan, pa su zato mestimično obilnije padavine.

Meteorolog Nedeljko Todorović za Nova.rs ističe da nas posle podne i uveče očekuju lokalne nepogode, jaki pljuskovi, grmljavina, grad i jak vetar.

„Nijedna nepogoda nije ista, razlikiju se i po posledicama u zavisnosti koji teren zahvate -grad, planinu….Tek kad se takvi oblaci naprave, znamo jačinu. Pratite Upozorenja RHMZ-a“, ukazuje Todorović.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić, Nemanja Jovanović, Shutterstock

 

„Imamo upozorenje za više od 20 litara po kvadratnom metru za kratak vremenski period. To je jedan oblačni sistem koji dođe i počne da pada, on će se jako sporo premeštati, pa će kiša padati duže vreme – neće biti poput onoga da oblak protutnji i brzo se razvedri“, objašnjava Dragana Broćović, prognostičar RHMZ.

Danas i sutra na području Balkana je uticaj tople i nestabilne vazdusne mase u okviru ciklona ciji je centar u oblasti severnog Jadrana i zapadnog Balkana i koji se sporo premešta na istok. Tokom noći jača uticaj tog oblačnog sistema iznad naše zemlje, a sutra se sporo premešta u oblast Rumunije i Bugarske.

 

Upozorenje za Srbiju 

Danas je promenljivo oblačno i nestabilno sa pljuskovima, grmljavinom, lokalnom pojavom grada i količinom padavina većom od 20 mm za kratak vremenski period.

I sutra će se zadržati promenljivo oblačno i nestabilno sa pljuskovima, grmljavinom i količinom padavina većom od 20 mm za kratak vremenski period, uglavnom u centralnim, istočnim i jugoistočnim krajevima.

U nedelju, 26. jula, očekuje nas promenljivo oblačno vreme, u većini mesta malo svežije, mestimično sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom.

U centralnim, istočnim i jugoistočnimkrajevima se očekuje i veća količina za kratak vremenski period. Posle podne na severu i zapadu, a do kraja dana i u ostalim krajevima prestanak padavina i razvedravanje.

Vetar će biti slab i umeren, severozapadni. Jutarnja temperatura kretaće se od 15 do 19  stepeni, najviša dnevna od 25 do 30  stepeni.

U Beogradu će biti promenljivo oblačno, ujutro i pre podne povremeno sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom. Posle podne postepeno razvedravanje. Vetar slab i umeren, uglavnom severozapadni. Jutarnja temperatura oko 18, najviša dnevna oko 27  stepeni.

Podsetimo, jako nevreme je sinoć oko 21h pogodilo Zagreb i izazvalo poplave i haos u centru hrvatske prestonice.

Poplavljene su stambene kuće, podrumi, kafići, prodavnice, potopljeno je više ulica. Pod vodom je stotine objekata, ali i automobili.

Dežurne službe i vatrogasci celu noć su bile ne terenu, a prema navodima hrvatskog portala Index.hr, obavljeno je više od sto intervencija. Vatrogasci su dobili više od hiljadu poziva…

 

Biometeorološka prognoza

Vremenske prilike u Srbiji stura će biti nepovolјne za većinu hronično obolelih, naročito za osobe sa srčanim i respiratornim tegobama. Od meteoropatskih reakcija mogući su: glavobolјa, bolovi u kostima i zglobovima i promenlјivo raspoloženje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)