Foto: Aleksandra Petrović, Shutterstock

Odeljenje za ginekologiju i akušerstvo u Opštoj bolnici u Aranđelovcu juče je zvanično otvoreno, potvrdila je za Nova.rs doktorka Nina Jeličić, direktorka ove zdravstvene ustanove. Naime, porodilište nije radilo gotovo mesec i po dana, zbog pojave bakterije legionela, kojom su u ovoj ustanovi inficirane tri bebe. Prema rečima zaposlenih, procesi sterilizacije sistema, dezinfekcije i brojnih analiza i čišćenja su gotovi, a rezultati su pokazali da bakterije više nema i da je bolnica bezbedna za trudnice, porodilje i bebe.

„Porodilište je otvoreno, radimo, primamo pacijente i sve je u redu“ kratko nam je rekla dr Jeličić.

Pročitajte još:

Kako saznajemo, pre dva dana u bolnicu je stigao dopis iz inspekcije da je porodilište bezbedno za rad.

„Juče je i zvanično otvoreno, a od danas primamo pacijentkinje, a one koje su ležale kod nas na održavanju trudnoće, pa prebačene u Kragujevac, vraćene su na odeljenje. Svi poslovi oko sterilizacije, provera, dezinfekcije vode, ventilacionih cevi, prostorija, sve je završeno i sada je u najboljem redu i onako kako treba da bude. Ovo je bio vrlo stresan period za nas, nismo radili više od mesec dana, ali sada smo srećni što je gotovo i što buduće mame mogu svoje bebe da donose na svet ponovo u našoj bolnici“ rekla je za Nova.rs jedna od medicinskih sestara zaposlena u ovoj ustanovi.

Porodiliste beba natalitet
Novorođenče Foto:Shutterstock

Podsetimo, nakon što je Odeljenje za ginekologiju i akušerstvo aranđelovačke bolnice zatvoreno, porodilje i trudnice su trećeg marta preseljene u Univerzitetski klinički centar (UKC) u Kragujevcu. Odeljenje je zatvoreno zbog pojave opasne bakterije legionela kojom su inficirane tri bebe.

Rezultati briseva koji su uzeti iz tankova sa vodom pokazali su da se bakterija širila kroz vodovodne cevi. Uz zatvaranje porodilišta bio je ukinut i „hladni“ operativni program.

Porodiliste beba natalitet
Novorođenče Foto:Shutterstock

Doktorka Ivana Kuzmić, pomoćnik direktora za medicinska pitanja u bolnici u Aranđelovcu, ranije je izjavila da je tokom marta cela bolnica radila bez operativnog programa, a topla voda je bila isključena iz sistema. Tako je bilo sve do pre dva dana, kada su poslednje analize pokazale da je voda konačno ispravna.

Tri bebe su krajem februara iz Aranđelovca prebačene u UKC u Kragujevcu, a jedna je nekoliko nedelja bila na respiratoru u Dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu.

Inspekcija Ministarstva zdravlja u martu je ušla u ovu zdravstvenu ustanovu, a poslovi oko sterilizacije svih sistema su nedavno završeni.