ilustracija Foto:shutterstock ;google.com/maps

Porodilište u Opštoj bolnici u Aranđelovcu, koje je zbog pojave bakterije legionela, zatvoreno šestog marta, očekuje se da će ponovo primati pacijentkinje od sredine sledeće nedelje. Ovo odeljenje je očišćeno, sterilisano, završena je kompletna dezinfekcija, a sada čekaju nove rezultate analiza, na osnovu kojih će odlučiti o datumu otvaranja.

Nakon što je drugog marta u aranđelovačkoj bolnici dijagnostikovana infekcija bakterijom legionela, porodilište je zatvoreno, a inspekcija Ministarstva zdravlja je pokrenula istragu. Sve porodilje i trudnice prebačene su u KBC Kragujevac, a tri zaražena novorođenčeta poslata su na lečenje u Centar za neonatologiju Klinike za pedijatriju UKC Kragujevac. Jedna od tri bebe sa najlošijom kliničkom slikom, bila je priključena na respirator, a kasnije je prebačena u Univertitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj u Beogradu, dok su druge dve bebe otpuštene sa lečenja u Kragujevcu.

Beba, koja je bila u najtežem stanju, do nedavno je lečena na intenzivnoj nezi u Tiršovoj.

„Uspeli smo bebu da skinemo sa mehaničke ventilacije, ona je dosta bolje, ali je i dalje u bolnici. Nije više kod nas, već je nedavno prebačena u KBC Kragujevac, gde će ostati dok ne bude potpuno zdrava i stabilna, kako bi je bezbedno otpustili kući“, kažu za Nova.rs u ovoj dečijoj bolnici.

Ova bakterija napada pluća, zbog čega su bebe bile u životnoj opasnosti.

„Čišćenje i sterilizacija je gotova. Sad se čekaju novi rezultati, a ako sve bude u redu, očekujemo da porodilište bude otvoreno do srede ili četvrtka sledeće nedelje i da ponovo prima pacijentkinje“, kaže za Nova.rs lekar, zaposlen u bolnci u Aranđelovcu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare