Porodiliste beba natalitet
Novorođenče Foto:Shutterstock

Porodilište u Aranđelovcu u kojem su se bebe zarazile zbog bakterije iz ventilacije danas je privremeno zatvoreno, saznaje Nova.rs u toj bolnici.

Porodilje i trudnice iz te ustanove biće prebačene u drugu bolnicu, dok se ne reši problem infekcije opasnom bakterijom legionelom.

Tri bebe su iz Aranđelovca prebačene u Univerzitetski klinički centar (UKC) u Kragujevcu, a jedna je na respiratoru. Bebe su pod stalnim nadzorom, ali lekari za sada ne mogu da prognoziraju tok njihove bolesti, saznaje Nova.rs od svojih izvora. Kod dve bebe potvrđena je infekcija baterijom legionela, dok kod treće nije, ali je i ona zadržana na lečenju i daljem praćenju.

Opasna bakterija je, kako saznajemo, izolovana u ventilacionim cevima aranđelovačke bolnice, a inspekcija Ministarstva zdravlja je i dalje u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Legionela napada pluća

Bakterija legionela (Legionella pneumophila) izaziva komplikacije kada putem sitnih kapljica dospe u pluća. U odbrani od infekcije odlučujuću ulogu ima ćelijski imunitet, ali ukoliko se organizam ne odbrani, kao posledica se mogu javiti atipična upala pluća nazvana legionarska bolest ili pontijačna groznica. Inkubacija traje od dva do 10 dana. Upala pluća je glavna klinička karakteristika legionarske bolesti. Kada se javi u teškom kliničkom obliku, osim pluća mogu biti zahvaćeni jetra, bubrezi, probavni trakt i centralni nervni sistem. Za razliku od legionarske bolesti, pontijačna groznica predstavlja akutnu respiratornu bolest bez upale. Simptomi su povišena temperatura, bol u mišićima, glavobolja, ponekad kašalj, bol u grudima, ždrelu i dijareja. Iako se bolest uzrokovana legionelom javlja tokom cele godine, mnogo je češća leti zbog veće izloženosti ljudi izvorima bakterije kao što su ovlaženi vazduh, klima uređaji i bazeni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar