Foto: Aleksandra Petrović, Shutterstock

Dve nedelje posle zatvaranja porodilišta u Aranđelovcu zbog bakterije legionele, nije otklonjena opasnost, niti su steralisani sistemi zbog kojih su tri bebe inficirane opasnom bakterijom legionela koja napada pluća. Trudnice se na porođaj i dalje upućuju u Kragujevac, a Nova.rs od svojih pouzdanih izvora saznaje da čišćenje ventilacije još uvek nije ni počelo.

Opšta bolnica u Aranđelovcu i dalje je gradilište, a po hodnicima ima više majstora nego zaposlenih, svedoče sagovornici našeg portala.

Zvanične podatke kada će se porodilište vratiti u režim redovnog rada zatražili smo i od vd direktorke Nine Jeličić, ali do zatvaranja ovog teksta ona nije odgovorila na naše pozive i poruke.

Glavni poverenik Sindikata „Nezavisnost“ u toj bolnici, Zoran Simić, potvrdio nam je da porodilište još uvek ne radi, ali nije mogao da precizira kada će biti otvoreno, jer taj podatak, kako kaže i nema. On je izjavio da prema njegovim saznanjima dezinfekcija i sterilizacija ventilacionih sistema još uvek nije urađena, te da bolnica, zbog rekonstrukcije, nije u funkciji.

Kaže i da se „po bolnici, ali i celom gradu“ spekulisalo da će bolnica biti svečano otvorena pre izbora i uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da, kako ističe, na sreću, do sada to nije učinjeno.

Dodaje i da bolnica ni u kom slučaju nije spremna za rad, te da se u unutrašnjosti objekta još uvek radi „punom parom“.

„Prvo se kao datum svečanog otvaranja spominjao 10. pa onda 15. mart. Za sada nije bilo svečanog otvaranja, ali ne smem da garantujem da ga neće biti do izbora. Sumanuto je da se otvara bolnica koja nema svu neophodnu opremu. Pa tek sad su raspisani tenderi za bolničke krevete i drugu opremu. Bilo je reči da se našminka i pripremi prijemno odeljenje i dijagnostiika sa skenerom i rentgenima u podrumu, ali ni to nije završeno kako treba. Još uvek je sve u radovima. Jednostavno, bolnica nije funkcionalna“, rekao je Simić za Nova.rs.

Reči sindikalnog poverenika potvrđuju i izvori Nova.rs zaposleni u bolnici.

Dodaju da se na odeljenjima i dalje sprovode „razni radovi“, kao i da je uz zatvaranje porodilišta ukinut i „hladni“ operativini program.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Rade se samo hitne operacije, a sve ostalo je obustavljeno“, rekao je jedan zaposleni za naš portal.

Prema zvaničnim infrmacijama koje smo pre dve nedelje dobili i od vd direktorke Nine Jelićić, u bolnici je osposobljena jedna sala za hitne porođaje. Od tada su, prema našim zvorima, obavljena „dva-tri“ hitna porođaja, a majke i bebe se nisu zadržavale u bolnici, već su dalje upućivane u UKC Kragujevac.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Koliko se trudnica iz Aranđelovca za ove dve nedelje poodilo u Kragujevcu, nismo uspeli da saznamo, iako smo pozvali i poslali poruke PR službi Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu. Od zaposlenih u Opštoj bolnici u Aranđelovcu saznajemo da Ginekološka ambulanta radi nesmetano, kao i da su svi zaposlni sa porodilišta, koje je inače zatvoreno, u obavezi da svakodnevno dolaze na posao, uz objašnjenje da je takvo naređenje na snazi „do daljnjeg“.

Podsetimo, u porodilištu u Aranđelovcu 2. marta dijagnostkovana je infekcija bakterijom legionela kod tri novorođenčeta, koja su na dalje lečenje upućena u Centar za neonatologiju Klinike za pedijatriju UKC Kragujevac.

Jedna od tri bebe sa najlošijom kliničkom slikom, bila je priključena na respirator, a kasnije je prebačena i na kliniku u Tiršovoj, gde se još uvek nalazi. Druge dve bebe, otpuštene su sa lečenja u Kragujevcu.

Bonus video: Porodilište u Harkovu 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar