Litijum, bušotina, Srbija, mapa
Foto: Vesna Lalić/Nova.r/Shutterstock

Istraživanje litijuma i bora postala je glavna ekološka tema u Srbiji, koja je pre nekoliko meseci dovela i do masovnih blokada saobraćajnica u Srbiji zbog projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto. Međutim, pored Nedeljica, gde je Rio Tinto hteo da otvori rudnik, za litijumom i borom traga se na osam lokaliteta u Srbiji.

U Srbii se na oko 180 lokacija istražuju razne vrste ruda, a na osam lokaliteta tri kompanije, od kojih jedna domaća i dve strane, istražuju litijum i bor.

Od tih osam aktivnih lokaliteta, prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike od 31. decembra minule godine, najviše dozvola ima kompanija Balkan Exploration i to čak pet.

Ova firma je u vlasništvu australijske kompanije Jadar Lithium, a na čijem čelu je, kako je BIRN pisao, bivši radnik Rio Tinta Šon Marej.

Balkan Exploration litijum istražuje u Rekovcu, gde ima dozvolu za istražna prava do 2023. godine, zatim na lokalitetu Ursula, opština Rekovac, gde im dozvola ističe tek 2024. godine.

Ova firma litijum i bor istražuje i na lokalitetu Siokovac kod Jagodine, gde im dozvola ističe u martu 2024. godine.

Pored ovih lokacija, Balkan Exploration ima istražna prava do marta 2024. godine za lokalitet Pranjani kod Gornjeg Milanovca, a do iste godine dozvolu imaju i za Dobrinju kod Požege.

Litijum se istražuje i kod lokaliteta Janoki kod Kraljeva. Za ovu lokaciju dozvolu ima smederevska kompanija Geo Min Pro i to do kraja 2024. godine. Ova jedina domaća kompanija koja istražuje litijum u našoj zemlji osnovana je 2019. godine.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Firma Eurolitijum istražuje litijum na dve lokacije kod Valjeva, pokazuju podaci Ministarstva rudarstva i energetike. Za „Valjevo sever“ dozvolu imaju do sredine ove godine, a za Valjevsko-Mionički basen dozvola je istekla 31. oktobra prošle godine, međutim nije nam poznato da li je ona produžena.

Zbog iskopavanja litijuma, nisu se samo pobunili meštani Nedeljica zbog projekta „Jadar“, već i stanovnici sela Lukavac i Dobrinje.

Nedavno su meštani Lukavca i blokirali put Valjevo – Lajkovac kako bi izrazili protest zbog radova kompanije Eurolitijum.

Podsetimo, krajem prošle godine je na desetine hiljada ljudi izašlo na blokade saobraćajnica širom Srbije, a pritisak ekološki aktivista naterao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da povuče tada sporne zakone o eksproprijaciji i referendumu i narodnoj inicijativi.

***

BONUS VIDEO – Blokada puta Valjevo – Mionica

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar