antitela
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Iz dana u dan sa zebnjom dočekujemo cifre o broju novozaraženih koronom. Dok region beleži brojke koje plaše, čini se da je u Srbiji situacija još pod kontrolom. Broj zaraženih raste, ali se u odnosu na region dobro držimo. Stručnjaci tvrde da novi talas koronavirusa ne može da nas mimoiđe. Zanimalo nas je kako će taj talas ili pik, kako vam draže, da izgleda i hoće li biti žešći od onog prolećnog i letnjeg.

„Sudeći prema iskustvima iz nekih ranijih epidemija, sledeći talas ne bi trebalo da bude jači i gori od onog prethodnog“, kaže za naš portal epidemiolog Radmilo Petrović, jedan od boraca protiv variole vere.

„Kad drugi nisu imali, mi smo imali, sada kada drugi imaju, mi imamo manje. Sigurno će biti jedan talas koronavirusa, u naredna dva-tri meseca. Ja se nadam da neće biti gori i jači od onih koji su prethodno bili. Po nekom pravilu, trebalo bi da sledeći talas bude nešto blaži“, objašnjava Petrović.

Foto: Printscreen/YouTube/RTS Tako stoje stvari – Zvanični kanal

Prema njegovim rečima sama simptomatologija virusa ne bi trebalo da se menja u narednom talasu.

Kaže da će najugroženiji biti oni koji koronavirus i mere prevencije ne shvataju ozbiljno.

„Najrizičnije je po one koji neće da shvate da je koronavirus sa nama, da je prisutan, da će nam biti sapatnik i saputnik u životu i da moramo da se štitimo. Najveća nedisciplina je kod onih srednjih godina i mladih koji se ne boje ničega, a trebalo bi da se boje“, poručuje Petrović.

Iskusni epidemiolog napominje da nismo izolovano ostrvo i upozorava da to što je situacija kod nas sada nešto bolja u odnosu na region, ne znači da će tako i ostati. Dodaje da ga posebno plaši situacija u Hratskoj gde se na dnevnom nivou beleži više od 500 zaraženih.

Hrvatska nije jedina zemlja u kojoj bukti, pa Rumunija beleži više od 3.000 novozaraženih dnevno, Austrija beleži više od hiljadu 1.000, a Bosna i Hercegovina, prema poslednjim podacima ima 296 novozaraženih.

„Ne možemo da budemo mimo sveta,  ovaj svet je jedinstven i ove granice koje postoje, to su samo administrativne linije koje ne sprečavaju koronavirus da prodre i bez pasoša i bez carinske kontrole. Biće i kod nas, kao i u celoj Evropi. Nadam se da neće biti tako intenzivno i jako, s obzirom na trenutnu situaciju i s obzirom na to da smo imali već dva pika ili dva talasa, kako ih ko zove“, objašnjava Petrović.

Naš sagovornik se plaši se hladnijih dana.

„Dolazi hladno vreme, zatvaramo se i počinje boravak više ljudi u prostorijama, veća je mogućnost da se zaraza prenese“, objašnjava potencijalnu opasnost.

Napominje i da to kakav nas talas korone očekuje i koliko će on biti intenzivan zavisi i od aktivnosti privrede, ali i od meteoroloških faktora.

On smatra da grip ove godine neće biti toliko jak i intenzivan, ali, ipak, apeluje na to da se svi iz rizičnih grupa vakcinišu.

Nedostatak podataka

„Epidemiolozi su ti koji treba da nam pruže pravi uvid u situaciju i da se na osnovu toga predlažu i odgovarajuće mere“, kaže za Nova.rs infektolog i nekadašnji direktor Infektivne klinike Dragan Delić.

On ukazuje na nedostatak podataka, na osnovu kojih bi mogla da se napravi i podrobnija analiza toga kakav nas talas koronavirusa očekuje.

Dragan Delić Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Moj utisak je da epidemiolozi više rade deskriptivno nego analitički. Nedostaje nam epidemiologija sa podacima. Kada je reč o zarazi, treba znati koja populacija, kog profila u kojim ustanovama je zaražena. Treba da se kaže gde su slabe tačke. Meni se čini da je napravljena neka brana koja ‘propušta’, ali zaista ne znam gde ona propušta“, kaže Delić za naš portal.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare