Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Udruženje žena ’"Kragujevčanke’" iz tog grada, uputilo je apel gradonačelniku Nikoli Dašiću, pozivajući ga da novac planiran za novogodišnje ukrašavanje grada, vatromet i sve ostale programe, preusmeri na humanitarni račun za lečenje jednogodišnje sugrađanke Minje Matić, koja boluje od spinalne mišićne atrofije. Ovaj apel,  na društvenim mrežama prate brojni komentari podrške, ali i pored toga, gradonačelnik odgovara da "isplanirana sredstva ne mogu da se preusmere".

Pročitajte još:

„Mi smo učinile sve što smo mogle, organizovale smo bazare, humanitarne licitacije, prodavale lične stvari i mislimo da je sada došao trenutak  da se u ovu akciju uključi i Grad. Ide hladno vreme i više nećemo moći da pravimo bazare na otvorenom, a Minja više nema vremena za čekanje“, kaže Nataša Kosanović, članica Udruženja „Kragujevčanke“, objašnjavajući zbog čega su uputile apel gradonačelniiku.

„Želele smo da Kragujevac bude prvi grad koji će se odreći novogodišnje rasvete i da postane primer koji će slediti i drugi gradovi. Mnogo je dece koja čekaju novac za lečenje i mislimo da bi preusmeravanje budžeta za novogodišnju proslavu, poslalo snažnu poruku deci i njihovim roditeljima da nisu sami“, ističe ona.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Naša sagovornica  napominje da je ideju o preusmeravanju novca  podržao veliki broj Kragujevčana, koji se u komentarima, kako kaže „odriču vatrometa u korist jednog dečjeg života“.

„Za Minjino lečenje sada je dragocena svaka sekunda i mi zbog toga nismo želele da ‘gubimo vreme’ za zvaničan prijem kod gradonačelnika, već smo uputile javni poziv preko društvenih mreža, pa od njega očekujemo i javni odgovor“, zaključuje Nataša.

 Dašić: „Biće vatromet, ne možemo da preusmeravamo novac’“

Apel Kragujevčaniki stigao je do gradonačelnika Nikole Dašića, koji je imao spreman odgovor na pitanje našeg portala. On je pojasnio da u ovom trenutku nije moguće preusmeravanje novca za druge namene, te da će u Kragujevcu  za novogodišnje praznike biti organizovana dva vatrometa, u vrednosti od oko milion dinara.

Sa druge strane, Dašić je najavio da su u budžetu za sledeću godinu, planirana sredstva za lečenje dece.

Nikola Dašić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Budžet je takav da vi ne možete da ga trošite nenamenski, odnosno ne možemo sada da usmerimo sredstva  van onih namena  za koje su određena. Ni na koji način to ne možemo da uradimo, a  da pri tom od Državne revizorske institucje ne bude podneta odgovarajuća prijava protiv nas.  Nismo u mogućnosti da direktno transferišemo ta sredstva , ali smo razmišljali o maloj Minji i o drugoj deci, koja su u problemu.  U budžetu za  2021. planirali smo sredstva koja će biti veća od ovih za vatromet i ona će biti na raspolaganju odmah od 1. januara. To će biti zakonit način, na koji možemo da pomognemo“, rekao je gradonačelnik Kragujevca.

Za Minjino lečenje prikupljeno  1,5 miliona dolara

Minja Matić boluje od spinalne mišićne atrofije (SMA) i to od najtežeg oblika – tip 1. Bolest je teška i progresivna, u najranijoj fazi izaziva atrofiju velikih mišića, a kasnije i drugih organa čime se postepeno gube osnovne životne funkcije.

Minjina pluća nisu dovovoljno razvijena, pa joj disanje olakšava celodnevno nošenje aparata koji joj pomaže da lakše dođe do daha, a zbog krhog zdravlja, svaka prehlada, za nju bi mogla da bude kobna.

Jedina nada za izlečenje je u skupoj genskoj terapiji lekom Zolgensma koju Minja može da primi u Americi.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Zahvaljujući humanosti ljudi u celoj Srbiji, ali i van granica naše zemlje, od potrebnih 2,4 miliona dolara, do sada je na Minjin humanitarni račun uplaćeno oko 1,5 miliona.

Međutim, Minjino zdravstveno stanje je sve teže, jer je zbog nerazvijenih pluća, podložna čestim prehladama koje utiču na njenu osnovnu bolest.

Do terapije koja Minji znači život, neophodno je u što kraćem roku prikupiti još oko 900.000 dolara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare