Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na Zlatiboru se dogodila pljačka koja je, malo je reći, izazvala bes javnosti, obzirom da je snimljen muškarac kako krade pare namenjene za pomoć maloj Minji Matić.

(Da biste pogledali krađu – uvećajte video)

Stajao je i čekao da svi odu i čekao „idealan“ trenutak, a kada su svi otišli, on je otišao do kutije i odneo je sa sobom. Istraga je u toku i javnost se nada da će lopov brzo biti uhapšen.

Jednogodišnja Minja Matić bori se za život, koji može da joj spasi skup lek iz inostranstva. Njenim roditeljima neophodna je pomoć da sakupe ukupno 2,4 miliona dolara. Minja boluje od spinalne mišićne atrofije, tip 1, retke, ali progresivne i smrtonosne neuromišićne bolesti, koja utiće na respiratorni sistem i tonus mišića.

Foto: Privatna arhiva

“Doktorki se ne sviđa kako Minja guta, zadržava joj se pljuvačka… Ovo može da dovede do spontanog gušenja i u sred noći, dok spava… Već neko vreme doktor priča o postavljanju PEG-a, a ja se toga plašim, jer onda kreće svašta nizbrdo i povratka nema… Nadam se, a izgleda bezuspešno, da će Minja izdržati i izbeći komplikacije, nepovratno otkazivanje organa, a to je sve već počelo… Na sve to, jako malo napreduje sa kilažom, jer polako refleks gutanja otkazuje… Vremena je sve manje, već su dani u pitanju… Plašim se da ću je izgubiti…”, napisala je majka na Fejsbuk stranici “Za Minjinu šansu”.

Zbog spinalne mišićne atrofije Minja ima česte prehlade, otežano disanje i nema nikakav refleks u nogama.

Lek Zolgensma, najskuplji lek na svetu čija jedna doza košta čak 2,1 milion dolara,  Minji može da znači prvi korak i lakši udisaj.

Minja Matic
Minja Matić Foto:Budi human

“Zolgensmu” i ne treba nazivati lekom, već genskom terapijom, a upravo način njenog delovanja, koji može da, uprošćeno rečeno, “ublaži” posledice genetskog nedostatka kod obolelih posle samo jedne doze, je razlog zašto ju je njen proizvođač, kompanija “Novartis”, nazvala “istorijskim iskorakom” u lečenju obolelih od spinalne mišićne atrofije.

U istoriju će, međutim, ući i to da je “Zolgensma” najskuplji lek na svetu, pošto tretman koji podrazumeva davanje jedne doze košta 2,1 milion dolara, a pre izlaska na tržište spekulisalo se da će cena dostići čak pet miliona dolara.

Za lek i put do Amerike neophodno je za Minju sakupiti ukupno 2,4 miliona dolara.

Pomozimo Minji!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 845 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human845 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732401-90

Uplatom na devizni račun: 160600000073283743
IBAN: RS35160600000073283743
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram