Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

Episkop bački Irinej Bulović pokazao je danas da za njega ne važe epidemiološke mere uvedene zbog pandemije koronavirusa. Naime, on i njegovo sveštenstvo su tokom dodele Oktobarske nagrade i Novembarske povelje bili jedini koji nisu nosili maske u zatvorenom prostoru u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Očigledno da za vladiku Irineja ovozemaljski zakoni ne važe, te je tako u jeku epidemije, kad se beleže rekordni brojevi zaraženih koronavirusom, odlučio da se ogluši o svakodnevne apele lekara. Podsetimo, obaveza nošenja maski u zatvorenom već duže vremena je na snazi kao mera propisana od strane vladinog Kriznog štaba. Upravo su predstavnici ovog tela Vlade Srbije u nekoliko navrata naglasili bitnost nošenja zaštitne maske, napominjući da od poštovanja ove mere zavisi da li će biti uveden policijski čas.

Pročitajte još...

Da stvar bude gora, odmah do vladike Irineja koji je ignorisao ovu meru zaštite od koronavirusa, sedela je načelnica Infektivne klinike Kliničkog centra Vojvodine Vesna Turkulov. Ona je ispred svoje zdravstvene ustanove primila Oktobarsku nagradu kao priznanje za zalaganje u borbi protiv epidemije koronavirusa. Razloge zbog čega je Turkulov dobila ovo prestižno priznanje obrazlagao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, te su tako prisutni u sali Gradske kuće svedočili svojevrsnom parodoksu – dok se govorili o borbi protiv koronavirusa, u prvom redu je sedeo episkop koji se nije obazirao na mere. Na taj način vladika Irinej je pokazao i šta misli o zalaganju medicinskih radnika, koji od početka epidemije ne izlaze iz skafandera i koji se danonoćno borbe za živote građana.

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

Irineju je na ovoj svečanosti  uručena Novembarska povelja, a on je rekao da će novčani deo nagrade biti prosleđen dobrotvornoj ustanovi Eparhije bačke za realizaciju projekta Narodne kuhinje.

Napadao medije koji su kritkovali pričešće iz iste kašičice

Podsetimo, episkop Irinej od početka epidemije ima problema sa razumevanjem mera zaštite od koronavirusa. Njegova eparhija je u martu reagovala na pisanje medija koji su izveštavali o pričestu ispred Saborne crkve u Novom Sadu. Naime, prisutni nisu poštovali epidemiološke mere i koristili su istu kašičicu tokom pričešća, iako je uveliko bilo na snazi vanredno stanje zbog epidemiološke krize.

Pročitajte još...

Izveštavanje sa tog događaja Bulović je nazvao „planskim, koordinisanim i klevetničkim medijskim kampanjama autošovinističkih medija i grupa na društvenim mrežama“.

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

U saopštenju se navodilo da su kritike zbog nepoštovanja epidemiološkim mera „neviđen govor mržnje i poziv na versku netrpeljivost i diskriminaciju“, a umesto da prihvati odgovornost, Bulović je optužio medije da zapravo oni krše mere.

„Mrzitelji Crkve Božje i klevetnici Episkopa bačkog g. Irineja povređuju mere određene odlukom o proglašenju vanrednog stanja i druge važeće i obavezujuće mere jer preko društvenih mreža izazivaju paniku i pozivaju na nepoštovanje mere izolacije, odnosno samoizolacije. Očekujemo da nadležni državni organi u ovom slučaju brzo reaguju jer posledice ovakvih napada i harangi u vreme trajanja vanrednog stanja mogu biti velike“, pisalo je u saopštenju Eparhije bačke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare