Foto:Shutterstock

Udruženje "Mame su zakon" saopštilo je da su 8.944 žene, u periodu od početka primene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom 2018. pa do 1. marta ove godine, tokom porodiljskog odsustva dobijale naknade manje od minimalca u Srbiji. Demografski podaci u našoj zemlji nisu ohrabrujući i pokazuju da svake godine izgubimo jedan manji grad. U takvim okolnostima, država koja propagira borbu protiv bele kuge, trebalo bi da se potpuno drugačije ophodi prema majkama. "Sadašnji odnos države prema ženama koje se odlučuju na to da budu i majke nije motivišuć ", kaže za Nova.rs Tanja Macura iz Udruženja Mame su zakon. To je samo jedno od poniženja koje doživlaljavaju majke u Srbiji, a sve počinje još od porodilišta.

„Fokus sadašnjih mera za podsticanje pronatalitetnih politika stavljen je na porodice sa troje I četvoro dece, iako je prosečan broj dece po porodici manji od 2, tj. oko 1,6. Fokus mera se mora pomeriti sa tih porodica na porodice koje planiraju prvo i drugo dete. To naravno ne znači odustajanje od postojećih mera, ali država svakako mora da odvaja veći deo BDP-a ako misli da se ozbiljno uhvati u koštac sa problemom pada nataliteta“, kaže Macura.

Zanimalo nas je i kako je bilo moguće da se desi to da gotovo 9.000 porodilja živi ispod minimalci i čija je to odgovornost.

„Moguće je jer je zakonopisac postavio visoko lestvicu, u smislu da u obračun naknada ulazi prosek od čak 18 meseci uprkos činjenici da je ženama u najreproduktivnijem periodu života jako teško da uopšte dođu do posla, a kamoli do stalnog i bezbrižnog. Često su i na samim razgovorima za posao diskriminisane neprimerenim, pa i zabranjenim pitanjima, a još je češći problem i to da se na prethodni posao uopšte vrate nakon odsustva zbog porođaja. Kada niske zarade i mali broj meseci rada unesete u kalkulator dobijete sramno niske iznose naknada, nekada samo par hiljada ili par stotina dinara“, kaže Macura.

Ona nema dilemu po pitanju toga ko je odgovoran.

„Odgovornost je uvek na izvršnoj vlasti, svojevremeno na ministru Đorđeviću, a danas na ministru Dmitroviću. Podaci koji smo dobili za period od jula 2018. do marta ive godine govore u prilog činjenici da za jednog „ekonomskog tigra“, kako nam je predstavljena država, ne bi smeo biti nikakav problem da se svakoj porodilji garantuje dostojanstveno materinstvo i da tokom odsustva od prvih godinu dana nijedna žena u Srbiji ne primi naknadu manju od minimalne zarade u Srbiji“, kaže Macura

Kako ispraviti tu nepravdu?

„Neke nepravde ispravio je Ustavni sud Srbije odlukama u kojima neke od odredbi proglašava neustavnim. A neke ćemo morati mi sami da menjamo, insistirqjući na nastavku dijaloga između Vlade Republike Srbije i udruženja „Mame Su zakon“. Kao što smo uticali na to da u izmene zakona uđe ona koja se odnosi na žene sa visokim primanjima, tako ćemo nastaviti i dalje našu borbu dok svim ženama država ne zagarantuje minimalnu naknadu, dok se broj meseci koji ulaze u obračun naknada ne smanji sa 18 na 12, dok se tretman preduzetnica ne poboljša i dok se ne prepoznaju porodice sa više od 4 dece“, kaže naša sagovornica.

„Iz porodilišta kao kraljice, a ne kao zgažene bubašvabe“

vakcina korona plodnost
Foto: Shutterstock/Circlephoto

Jovana Ružićić iz Centra za mame kaže za Nova.rs da podsticanje roditeljstva zahteva dugorična rešenja, a da političari traže instant poboljšanja i mere.

„Takvim problemima niko neće da se bavi, zato što to nije u izbornom, odnosno četvorogodišnjem krugu. Generalno, politika privlači ljude koji razmišljaju kratkoročo, a ne dugoročnom. Stavri koje bi sada trebalo da se dese u oblasti podrške roditeljstvu dale bi rezultat za 20-30 godina, a ljdi koji su do sada bili u politici ne razmišljaju na taj načiun“, kaže Ružičić.

Ona dodaje i da bi za ohrabenje i podsticanje rađanja trebalo da se ustanovi jedan potpuno nov i drugačiji sistem.

„Potreban je širi sistem podrške, gde se zaista kažnjavaju poslodavci koji postavljaju pitanja o bračnom i roditeljskom statusu. Treba da se promene i poirodilišta iz kojih žne kada iuzlaze treba da se osećaju kao kraljice, a ne kao zgažene bubašvabe.  Vrtiče bi trebalo prilagotiri životu porodice i radnom vremenu roditelja. U idealnom sistemu roditelji bi trebalo da imaju decu od čega da pošalju u u školicu sporta ili na bilo kakave dodatne časove“, kaže naša sagovornica.

Kucanje na vrata nadležnih

Udruženje mame su zakon je podnelo zahtev o pristupu informacijama od javnog značaja, kako bi Ministarstvo za brigu o porodici odgovorilo na pitanja koja se tiču primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom u periodu od 1. jula 2018. do 1. marta 2021. godine.

Kao najvažnije odgovore, Uduženje je izdvojilo to koliko je žena u Srbiji tokom odsustva sa posla zbog porodiljskog ili nege deteta dobijalo naknade u iznosu manjem od republičkog minimalca.

Ukupno 8.970 žena je u periodu od 1. jula 2018. godine do 1. marta ove godine, tokom perioda nege deteta, dobijalo naknade zarada manje od republičkog minimalca, tvrdi Udruženje.

Posebno brine to što još nema rešenja za nezaposlene i ekonomski neaktivne žene, kao ni za žene koje samostalno obavljaju delatnosti, navodi se u saopštenju Udruženja.

„Mame su zakon“, poručuju da nastavljaju borbu za izmene Zakona koje će svim ženama obezbediti dostojanstveno materinstvo.

Kao najvažnije zahteve ističu garantovanu naknadu u visini republičkog minimalca tokom odsustva s posla u prvih godinu dana bebinog života za sve kategorije žena, nediskriminišući odnos prema preduzetnicama, prepoznavanje porodica sa više od četvoro dece i smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknada sa 18 na 12.

I Nova.rs se tim povodom obratila ministru za brigu o porodici Ratku Dmitroviću, koji nam je odgovorio da nije u Beogradu, ali da će nam javiti koga bismo mogli da nazovemo tim povodom. Naknadno nam je stigao odgovor da će se Ministarstvo oglasiti saopštenjem.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare