Foto: N1

Svi senati fakulteta su doneli odluku o modelu nastave koji će biti primenjivan u nastavi početkom akademske godine, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić dodajući da taj model neće mnogo odudarati od onog koji je primenjivan u prošloj godini.

Ružić se obratio brucošima na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu i podelio im indekse, te poručio da će epidemiološke mere biti i dalje poštovane, izrazivši nadu da ćemo i u opštoj populaciji podići nivo vakcinisanih, jer je, kako je naveo, važno da ne ostavljamo puno manevarskog prostora virusu da mutira.

„Ukoliko dođemo do 75 ili 80 procenata vakcinisanih uveren sam da neće biti potrebe za bilo kakvim merama, ali do tada važno je da poštujemo sve epidemiološke mere i moram reći da je obrazovni sistem uvek pokazivao tu rezistentnost, to pokazuje i danas i u školama, predškolskim ustanovama i na svima univerzitetima je to identična situacija. Ono što svakako ohrabruje je činjenica da smo u odnosu na prethodnu nedelju trenutno u situaciji da u nekih jedanaest jedinica lokalne samouprave imamo kombinovani model nastave u srednjim školama, da u četiri lokalne samouprave imamo kombinovani model za sedmi i osmi razred osnovne škole i da samo u tri lokalne samouprave imamo taj takozvani crveni semafor, odnosno onlajn model“, rekao je ministar.

Dodao je da u ovom trenutku broj zaraženih učenika u Srbiji ne prelazi 1,4 procenta, a što se tiče zaposlenih u školama to je oko 1,8 odsto.

„To su brojke koje ne govore o alarmantnoj situaciji, a virus kada se pojavi on dolazi spolja. Zato je važno da u opštoj populaciji bez potrebe da bilo ko tu temu politizuje ili pokuša da nekom teorijom zavere razmatra određene teme, mislim da je važno da se svi okupimo oko onoga što je valjda svima najvažnije za čitavu naciju a to je zdravlje“, rekao je ministar i ponovio da je cilj da se što više ljudi vakciniše.

Ponovio je da obrazovni sistem nije mesto gde dolazi do transmisije virusa, a to potkrepio činjenicom da u 73,5 odsto škola ne postoji ni jedno odeljenje u kome se koronavirus pojavio. On je istakao da tim za škole svakodnevno usklađuje mere i radi analize. Kada je reč o nastavi na fakultetima rekao je da kombinovani model nastave postoji na fakultetima od prošle godine.

Branko Ružić Beograd 24.08.2021. Završena sednica Kriznog štaba, izjave, Krizni štab, koronavirus, polazak u školu, škola, 1. septembar
Branko Ružić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Trudimo se na svaki način da stvorimo ambijent u kome će se što redovnije odvijati nastava, a što se tiče polaganja ispita, po zakonu je predviđeno da jedini objekat u kojima ispit može da se polaže su visokoškolske ustanove, ali da bismo sve to uspeli nije samo do Ministarstva prosvete ili Vlade, to je i do lične odgovornosti svih građana.“, poručio je.

Ministar je uvođenje kovid propusnica na Medicinskom fakultetu u Beogradu objasnio kao pokazatelj autonomije Univerziteta.

„Ja lično nemam bilo kakvu moć da odbijam mogućnost da se nešto tako donese, naprotiv. Mislim da je to najprirodnije i da li će sada neke druge visokoškolske ustanove to uraditi to će naravno zavisiti od njih. Ali dobro je da je od nekoga krenulo“, rekao je Ružić.

Bonus video – Ivanka Popović intervju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar