Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Istraživači sa Mašinskog fakulteta sa inženjerima kompanije Inmold iz Požege osmislili su novo tehničko rešenje za izradu zaštitnih vizira za zdravstvene radnike, koji će biti otporniji i udobniji za nošenje.

Novi dizajn omogućava višestruku dezinfekciju bez ikakvih oštećenja što rad u dinamičkim okruženjima, kao što su klinički i urgentni centri, čini znatno bezbednijim.

„U ceo proces izrade zaštitnih maski uključeni su i studenti pa je tako Mašinski fakultet i u vanrednim okolnostima podstakao razvoj preduzetničkih i inovativnih ideja budućih mašinskih inženjera“, navedeno je u saopštenju koje je Mašinski fakultet dostavio medijima.

Do novog rešenja za vizire došlo se posle analiza nedostataka postojećih modela koji su otklonjeni a vreme za proizvodnju je smanjeno.

„Novo rešenje omogućilo je studentima Mašinskog fakulteta da nastave svoju humanu misiju, pa će narednih dana biti izrađeno oko hiljadu zaštitnih maski namenjenih kliničko-bolničkim centrima i domovima zdravlja u Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije“, saopšteno je sa fakulteta.

Pročitajte još:

Uz pomoć uprave fakulteta, društveno odgovornih firmi, među kojima je i kompanija Inmold, studenti su do sada donirali vizire Kliničko-bolničkom centrima Bežanijska kosa i Dr. Dragiša Mišović , Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje i domovima zdravlja Stari grad, Palilula i Zemun.