Foto: Printscreen/YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal

Hirurške rukavice postale su obavezan deo stajlinga kako političara i zdravstvenih radnika koji se obraćaju javnosti, tako i običnog sveta koji viđamo po radnjama. Ipak, niko ih još nije upozorio da nošenje rukavica može da nosi još veći rizik od zaraze koronavirusom.

Medicinski radnici znaju kako se koriste zaštitne rukavice, običan svet još i ne baš, tako da bi masovno korišćenje moglo da donese više štete nego koristi, smatraju stručnjaci. A vama je dovoljno i da samo malo pogledate oko sebe da shvatite da su u pravu.

Rukavice
Ne dodirivati lice; Foto: Enrique Ortiz / AFP / Profimedia

Ili, za početak – u TV.

Na nedavnoj konferenciji dok je ministar finansija Siniša Mali govorio o ekonomskim merama, iza njega je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izveo demonstraciju kako NE treba nositi zaštitne rukavice.

Foto: Twitter/Ivan Ivanović

*

Foto: Printscreen/YouTube/RTS Sajt – Zvanični kanal

Prvo pravilo je NE dodirivati lice, što je Čadež tokom konferencije prekršio u nekoliko navrata, dodirujući čak i usta, oko… Verovatno nesvesno, ali akcentujući problem na koji upozoravaju stručnjaci širom sveta.

Naime, nošenje jednokratnih gumenih i plastičnih rukavica može pobuditi lažan osećaj zaštite, zbog kojeg zaboravljamo na osnovne mere – ne dodirivati lice rukama, držati distancu od drugih, prati ruke što češće.

Na plastici se, na primer, koronavirus zadržava čak nekoliko dana, pokazala je studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine (NEJM), pa zašto bi vaše plastične rukavice bile izuzetak? To što ih stavljate kad idete u kupovinu, neće vas sačuvati ako ste pokupili koronavirus i usput protrljate oko, niti znači da ne treba da operete ruke čim dođete kući. U tom slučaju rukavice treba skinuti po uputstvu, a odmah zatim ih baciti i oprati ruke.

Pročitajte još:

„U bolnicama se plastične rukavice bacaju nakon pregleda svakog pacijenta. Većina ljudi ne sledi toliko strog protokol, pa postoji i rizik od nošenja zaštitnih rukavica u javnosti. Ako isti par rukavica nosite čitav dan, idete u različite prodavnice i dodirujete različite površine, izlažete se većem riziku nego da redovno perete ruke. Higijena ruku i disajnog sistema su prioritet pred nošenjem plastičnih rukavica ili maski za lice“, objasnila je dr Dijana Gal za britanski Metro i pojasnila da na rukavice treba gledati kao na kožu.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

U prevodu, ako dodirujete površine s rukavicama na rukama, a onda dodirujete lice, možete preneti koronavirus; ako rukavice nisu čiste, a vi nastavljate da dodirujete stvari, možete preneti koronavirus.

Nikola Selaković; Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

S druge strane, jednokratne rukavice nisu koža i ne mogu se prati. Vrlo su tanke i mogu da puknu, što ponovno korišćenje čini još rizičnijim. Potrebno ih je baciti nakon svakog korišćenja tokom kojeg ste dodirivali nove površine.

Stručnjaci su, svakako, složni u tome da je najbolja prevencija prati često ruke sapunom i toplom vodom i koristiti sredstva za dezinfekciju ruku.

Pratite nas i na društvenim mrežama: