Roditelji, ali i zaposleni u novobeogradskoj Osnovnoj školi "Đuro Strugar" već mesecima protestuju i pokušavaju da nadležne nateraju da reaguju i smene direktorku Aleksandru Lončar. Protiv direktorke je tokom protekle dve godine upućeno 70 prijava nadležnim službama, ali je ona i nakon toga ostajala na funkciji.

Ponižavanje i vređanje zaposlenih, samoinicijativno postavljanje svog kadra, izbegavanje da roditelje obavesti o tome da voda za piće nije ispravna – samo su neke od stvari zbog kojih roditelji i kolege žele da joj vide leđa. Izgleda da će im to konačno uspeti za rukom, pošto je i ministar Mladen Šarčević priznao da su „roditelji u pravu“.

Roditelji i nastavnici su juče i danas u dvorištu škole organizovali miran protest na početku prve smene. Ni to nije bilo dovoljno da se oglasi direktorka, usledilo je ignorisanje. I Nova.rs je stupila u kontakt sa direktorkom Lončar, ali nam je ona rekla da joj pošaljemo mejl na koji do emitovanja ovog teksta nije stigao odgovor.

Ipak, izgleda da su nadležni konačno rešili da odreaguju, pa se oglasio ministar Mladen Šarčević. Dok je trajao protest u školi, ministru smo poslali SMS, uz molbu da prokomentariše dešavanja u školi „Đuro Strugar“ i zahteve roditelja i zaposlenih da direktorka bude smenjena, a dobili smo odgovor: „U kontaktu sam sa roditeljima i situacija će brzo biti razrešena… RODITELJI SU U PRAVU“,

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kada smo im saopštili tu vest, među okupljenima se začuo aplauz i ovacije.

Dugo traje njihova borba, a roditelje je posebno uznemirio problem koji direktno može da utiče na zdravlje njihove dece.

Olivera Margitić / Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Problemi sa direktorkom se nižu već dve godine i mi smo več počeli proteste u junu. Kap koja je za roditelje prelila čašu je to da smo dočekali prvi septembar, u toku epidemije, bez vode u školi. Voda u školi je nesipravna i po izjavama radnika Vodovoda koji već tri dana pokušavaju da isperu cevi – voda ne sme da se koristi ni za piće ni za pranje ruku.

Proteklih nekoliko meseci direktorka nije ništa uradila po tom pitanju. Roditelji nisu ni obavešteni, mi smo od tehničkog osoblja saznali za tu vest. Direktorka kaže da je preduzela mere, stigla je cisterna ispred škole. Dala je vodu na testiranje tek nakon naše inicijative. Ona je problem rešila tako što je svojim ličnim automobilom otišla i kupila flašice sa vodom, opet bez znanja roditelja“, priča nam Olivera Margitić, majka dva đaka iz te škole.

Od dolaska Aleksandre Lončar na čelo škole roditelji su uočili niz prekršaja.

„Prijavili smo sve Ministarstvu i školskoj upravi, ali su oni uvek nalazili način da opravdaju njene postupke“, kaže Olivera i podseća da su roditelji u junu protestovali zbog problema sa povraćajem novca za rekreativnu nastavu koja se nije desila, ali je taj problem u međuvremenu rešen.

Roditelji direktorki zameraju i to što je učiteljica sa skoro 30 godina staža premeštena da radi u boravak.

„Ta učiteljica je imala izuzetne rezulate i uspešne generacije. Gde je tu interes dece i kvalitet nastave“, pita se ova majka.

Učitelj Vilijam Karlović svedoči o problemima zaposlenih – kaže da za 34 godine, koliko radi u ovoj školi, situacija nije bila „katastrofalnija“.

Vilijam Karlović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Komšijska škola  ima duplo više upisnaih prvaka od nas, to dovoljno govori. Ona vređa i ponižava zaposlene, jedna spremačica je zbog nje završila u bolnici. Ucenjivala je zaposlene da se iščlane iz sindikata, nije davala potpise za kredit. Ne ponižava samo one koje je ona dovela. Odmah po dolasku je ‘očistila’ sve kolege koje su bile tu na određeno vreme i dovela svoje učitelje“, priča nam Karlović.

On dodaje da je sve to uticalo na atmosferu u kolektivu, a stanje opisuje kao „neizdrživo“.

Naš sagovornik nam objašnjava i da je 31. avgusta održano Nastavničko veće, na kojem nije saopšteno ko od učitelja preuzima odeljenja prvog razreda, a ko radi u boravku.

„Koleginica koja radi 27 godina prebačena je u boravak, a dve koleginice iz produženog boravka direktorka stavlja u učionicu. Kao poseban biser, ona dovodi novu koleginicu koja ulazi u školu da preuzme odeljenje prvog razreda, a niko o njoj ne zna ništa“, priča Karlović.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kao posebno problematičan čin on izdvaja i to što direktorka nije produžila ugovor učiteljici koja je došla sa porodiljskog bolovanja, a koja je, kako tvrdi, briljirala na poslu.

Direktorka Lončar nije odgovorila na naš poziv, pa će sve optužbe koje smo čuli ostati bez njenog odgovora. Nadamo se da će nadležni, ipak, imati odgovor i adekvatnu reakciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare