Foto: Vesna Lalić/Nova.rs ; Juzne vesti; privatna arhiva

Postavljanje direktora škola u Srbiji isključivo uz stranačku knjižicu SNS postao je, sad je već sasvim izvesno, manir ove vlasti. O tome svedoči i najnoviji slučaj u Nišu gde se ozbiljno razmatra da na čelo škole "Zoran Đinđić" bude postavljen profesor fizičkog i član SNS Miljan Milenković, čovek koji je pisao lascivne komentare svojim učenicama, a za vreme upravljanja niškim Pozorištem lutaka ostao upamćen po postavljanju kamera i u prostorijama gde se presvlače deca.

Ovo je svakako najdegutantniji slučaj, ali nije jedini, pa da podsetimo.

Ne tako davno, zapravo prošlog meseca, a neposredno nakon parlamentarnih izbora u Sremskoj Mitrovici smo imali dva slučaja gde su direktori škola ekspresno smenjeni uz neadekvatna objašnjenja i bez prava na prigovor, a na njihovo mesto postavljeni su stranački kadrovi SNS.

Selektivni sukob interesa

Naime, nakon što je na lokalnim izborima u Sremskoj Mitrovici grupa građana „Grad za sve nas“ osvojila 11 mandata i tako ozbiljno poljuljala apsolutnu vlast SNS u ovoj opštini, dvoje odbornika ove grupe Nataša Zec i Aleksandar Umetić smenjeni su sa mesta direktora osnovnih škola „Triva Vitasović Lebarnik“ u Laćarku i „Branko Radičević“ u Kuzminu.

Foto: Privatna arhiva

U razgovoru za Nova.rs Zec je tada objasnila da je njihova smena bila bez osnova i da je reč o čistoj političkoj odmazdi, jer je u trenutku kada je predložena za odbornika, zajedno sa kolegom Aleksandrom Umetićem poslala zahtev Agenciji za borbu protiv korupcije da utvrdi da li se nalazi u sukobu interesa, jer su istovremeno na listi odbornika i na mestu direktora osnovnih škola. Odgovor Agencije nikada nisu dobili. Umesto toga na vrata njene škole zakucala je inspekcija Ministarstva prosvete i obavila vanredni inspekcijski nadzor. Inspekcija je ovom prilikom, dakle, utvrdila dve nepravilnosti: da u zapisnicima sa sednica Školskog odbora nije evidentirano prisustvo predstavnika Učeničkog parlamenta i sindikata i da je uvidom u elektronske dnevnike uočeno da u pojedinim odeljenjima nisu izabrani predstavnici roditelja za Savet roditelja, odnosno nema evidencije o izboru roditelja na roditeljskim sastancima.

U svakom slučaju ni blizu dovoljno za smenu, ali smenjeni su.

Ministar prosvete Mladen Šarčević za Nova. rs je rekao da je dvoje direktora smenjeno jer su bili u sukobu interesa.

Foto: Zoran Lončarević

„Ja se nikada nisam kandidovao za političku funkciju i bio istovremeno direktor državne škole. Razlozi inspekcije su veoma dovoljni. Ako poznajete zakon i struku… Nema “kraduckanja”“, rekao je tada Šarčević i pozvao se na sukob interesa, iako to nigde u rešenju o razrešenju dvoje direktora nije napisano.

Da zažmurimo

Sukob interesa, međutim, ministru nije smetao kada je na mesto direktora škole „Jevrem Obrenović“ u Šapcu u decembru prošle godine postavljena odbornica SNS iz Šapca Svetlana Stanković.

Svetlana Stanković, odbornica SNS u Šapcu
Svetlana Stanković Foto: printscreen/TV KCNZ

Prethodna direktorka škole Jelena Jevrić smenjena je zbog izveštaja Republičke prosvetne inspekcije koja je utvrdila desetak neregularnosti u radu škole “Jevrem Obrenović”. Jevrićeva je uložila prigovor na zapisnik, koji joj je odbijen, a zatim joj je naložen rok da sprovede mere inspekcije. Ona preduzima sve mere predviđene zapisnikom, o čemu izveštava inspektorku dva dana pred razrešenje. Ipak, razrešena je i na njeno mesto dolazi Stankovićeva, koja je u tom trenutku u sukobu interesa. Ona je i danas na mestu direktora ove škole, iako se na prethodnim izborima opet našla na listi odbornika SNS.

Degutantna biografija

I tako dolazimo do poslednjeg slučaja o čemu su javnost obavestile Južne vesti. Prema njihovom pisanju, Miljan Milenković je u prošlom mandatu bio odbornik naprednjaka u Opštini Medijana, a kao profesora fizičkog Srpska napredna stranka ga je krajem 2017. godine predložila za v.d. direktora Pozorišta lutaka.

Dok je bio na toj funkciji glumački ansambl Lutkarskog je svedočio da su kao u Velikom bratu – iznenada su svuda postavljene kamere, pa čak i hodniku kod tuš-kabina, kroz koji glumice prolaze skoro nage, ali i tamo gde se devojčice presvlače. Ni to, ali ni njegovi lascivni komentari ispod fotografija maloletnica, poput onog “Lutka za moje pozorište”, nisu smetali vladajućoj partiji koja je predložila da on dobije i ceo mandat u direktorskoj fotelji Pozorišta lutaka.

Foto: izvor juznevesti.com/ facebook@Miljan Milenković

Sada, Miljković je jedan od dvoje kandidata za mesto direktora ove škole, a Ministarstvo prosvete odlučuje da li će ga imenovati.
Tim povodom kontaktirali smo ministra prosvete Mladena Šarčevića, sa pitanjem da li će ministrastvo podržati izbor čoveka, koga prate ovakve afere.

„Istražiću vaše navode i odgovoriću vam od nedelje“, odgovorio je Šarčević.

Dakle, u toku sledeće nedelje imaćemo epilog i odgovor na pitanje da li je odlazeći ministar prosvete kadar da stane na kraj stranačkom zapošljavanju onih koji uče našu decu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare