Nagrađene novinarke Foto:N1

"Novinari koji rade u javnom interesu nemaju potrebu da se posebno dokazuju, da peru svoje biografije i da izlivaju žuč sa nekim posebnim napadima na sagovornike. Prosto, znaju gde su. Nismo dužne da budemo popularne. Mi se bavimo poslom od javnog interesa, nismo mi toliko javne ličnosti. To postajemo silom prilika", izjavila je novinarka N1 Jelena Zorić u Novom Danu. Sandra Petrušić iz NIN-a je dodala da istraživačkim novinarima informacije nisu dostupne i da to prestavlja "gimnastiku koja traje".

Podsetimo, one su dobitnice ovogodišnje nagrade za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“, koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije. One su u ne tako sjanim okolnostima za slobodne i nezavisne medije uspele da dođu do podataka o slučaju Jovanjica, broju zaraženih i preminulih od korone, podataka bitnih po javno zdravlje, vođene isključivo javnim interesom.

„Ja bih jako mnogo volela da kažem da su žene digle glas i da su hrabrije, ali imam utisak da ovo što se desilo sa nas tri je čista koincidencija. Mi u redakciji NIN-a imamo dve trećine žena, a 90 odsto nagrada je dobila ona trećina muškaraca. Moguće je da je ova godina koja je čudna, izbacila žene. Hajde da se nadamo“, poručila je Petrušić.

Jovanović je navela da je za neke od istraživačkih priča koje radi potrebno malo vremena, dok se neke priče nikada ne završe, zbog toga što se sagovornici ne jave ili zbog toga što institucije ignorišu pitanja.

Zorić je napomenula da je za neke priče neophodan dugotrajana rad, i navela da ona priču o Jovanjici još uvek radi.

„Jovanjica nije završena priča. Ja nju još uvek radim. Taj slučaj pratim otkako se pojavio u javnosti. Nisam ga ja uvela u javnost, ali kada se pojavio, istraživala sam ga, i toliko toga o Jovanjici nas još čeka“, najavila je Zorić.

Petrušić je podsetila da je ona podatke za nagrađenu priču o broju zaraženih i preminulih tokom epidemije koronavirusa dobila od svih lokalnih zavoda za zaštitu zdravlja jer se istraživanje zasnivalo na nepoverenju u odnosu na podatke koje objavljuje Institut „Batut“.

„Nisam očekivala da će reagovati nadležni, ali sam očekivala da će reagovati Krizni štab. Kada je Natalija objavila priču u BIRN-u, mi smo imali trenutak kada je Predrag Kon pokazao malo čovečnosti  i krenuo je u istraživanje. Došao je do tog nekog broja, objavio je taj broj i – porekao. Informaciju koju sam ja imala bila je da je on to uradio uz pomoć ljudi koji rade u Gradskom zavodu. Očito da je porekao da bi zadržao poziciju. Njemu evidentno da je bilo važno, i on danas ne bi bio tu“, naglasila je Petrušić.

Ona je ocenila da njegova ostavka ne bi značila pobedu nad koronom, ali bi značilo kada bi neko drugi radio na njegovom mestu, ili kada bi on radio svoj posao.

Jovanović, koja je takođe pisala o broju zaraženih i umrlih tokom prošle godine, kazala je da je posumnjala u zvanične podatke, kao i da je „uvek prva pretpostavka da to što imamo ispred sebe nije tačno“.

„Mi kao novinari trebamo da budemo sigurni u našu priču pre nego što je objavimo, i treba da uradimo sve što je u našoj moći da to proverimo. Ono što je stvaralo nesigurnost je da niko iz Kriznog štaba nije hteo sa nama da razgovara i da objasni kako dolazi do tog preklapanja. Podaci su bili autentični i sve provere su urađene koje smo kao novinari mogli da uradimo… Sve provere koje su bile u našoj moći su ukazivale na to da su podaci autentični“, rekla je Jovanović.

I Jovanović i Petrušić su izrazile sumnju da ćemo dobiti za vreme ove vlasti istinite podatke o broju zaraženih i preminulih od posledica koronavirusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar